Ważne, aby kobiety w okresie karmienia piersią spożywały właściwie zbilansowaną dietą, gdyż wszelkie niedobory mogą powodować u matek konsekwencje zdrowotne.
Z badań przeprowadzonych na grupie 100 kobiet karmiących z województwa mazowieckiego w wieku 19-38 lat z wykształceniem wyższym i średnim wynika, że kobiety nie zaspakajają właściwie swoich potrzeb żywieniowych.
Dieta badanych matek charakteryzowała się zbyt niskim spożyciem:
Mleko kobiece pod względem jakościowym i ilościowym zaspokaja wszystkie potrzeby niemowlęcia oraz stanowi idealne źródło pożywienia dla dzieci do 6. miesiąca życia. Zapewnia rozwijającemu się maluchowi właściwą energetyczność oraz odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych, oraz witamin i składników mineralnych. Dodatkowo chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych w dorosłym życiu dziecka oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów sutka i jajnika u matki.
Jednak, jak wynika z badania, kobiety karmiące nie zawsze są świadome konieczności zwiększenia wartości energetycznej oraz odżywczej swoich diet ze względu na zapewnienie potrzeb swoich dzieci. Badania pokazują, że kobiety z wykształceniem wyższym lepiej spełniają prawidłowe założenia. W związku z tym należy zwiększyć edukację młodych mam w celu poprawy obecnej sytuacji.