Wpływ produktów zbożowych na odporność Skip to main content

Produkty zbożowe a odporność

Podając produkty zbożowe dziecku, zwiększasz energetyczność jego diety. Czy wiesz jednak, że dobierając odpowiednie produkty zbożowe możesz również wpłynąć na budowanie odporności malucha? Sprawdź jakie produkty zbożowe warto wybierać w diecie małego dziecka.

Energia ze zbóż

Aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie niemowlaka na energię i inne składniki odżywcze eksperci zalecają włączenie do diety produktów uzupełniających po 6. miesiącu życia1Szajewska, Hanna, et al. „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego towarzystwa gastroenterologii, hepatologii i żywienia dzieci.” Standardy Medyczne/Pediatria  2021, T. 18. Schemat żywienia niemowląt to świetne narzędzie, które wspomaga Rodziców w trakcie rozszerzania diety.

Rysunek 1 Zapotrzebowanie na makro- i mikroskładniki rośnie wraz z wiekiem. 

Witaminy ze zbóż na odporność

Wśród witamin, które oprócz swoich podstawowych funkcji, wspierają także odporność organizmu wymienia się witaminy A  C, E oraz D. Najlepszym ich źródłem w diecie malucha będzie zbilansowana dieta. Odpowiedni dobór produktów w menu malucha zapobiegnie np. niedoborom witaminy D czy niedoborom żelaza. Gdzie szukać tych witamin i za co odpowiadają?

Składniki mineralne ze zbóż na odporność

Wśród składników mineralnych, które mają największy wpływ na odporność organizmu wymienia się m.in. cynk i żelazo. 

Nie zapomnij o błonniku pokarmowym

W produktach zbożowych oprócz cennych witamin i składników mineralnych znajdziesz również błonnik pokarmowy. Nie działa on bezpośrednio na odporność organizmu, ale stymuluje rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych (mikrobioty jelitowej).2Dahl, Wendy J, and Maria L Stewart. “Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health Implications of Dietary Fiber.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vol. 115,11 (2015): 1861-70. doi:10.1016/j.jand.2015.09.003 Mikrobiota jelitowa wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni przed patogenami oraz wzmacnia barierę jelitową.3Childs CE, Calder PC, Miles EA. Diet and Immune Function. Nutrients. 2019 Aug 16;11(8):1933. doi: 10.3390/nu11081933. PMID: 31426423; PMCID: PMC6723551.

Podawaj więc dziecku częściej produkty zbożowe pełnoziarniste zamiast tych „oczyszczonych” i wspomagaj jego odporność.

Sprawdź swoją wiedzę! Rozwiąż quiz o produktach zbożowych w diecie maluszka!

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Szajewska, Hanna, et al. „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego towarzystwa gastroenterologii, hepatologii i żywienia dzieci.” Standardy Medyczne/Pediatria  2021, T. 18
  • 2
    Dahl, Wendy J, and Maria L Stewart. “Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health Implications of Dietary Fiber.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vol. 115,11 (2015): 1861-70. doi:10.1016/j.jand.2015.09.003
  • 3
    Childs CE, Calder PC, Miles EA. Diet and Immune Function. Nutrients. 2019 Aug 16;11(8):1933. doi: 10.3390/nu11081933. PMID: 31426423; PMCID: PMC6723551.