Skip to main content

Przepisy dla niemowląt

Jedzenie

Przepisy dla niemowląt na tydzień

Okres 1000 pierwszych dni życia dziecka a więc czas od poczęcia do około 3. roku życia ma szczególne znaczenie dla jego wzrostu, rozwoju a także dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. W tym czasie dziecko doświadcza m.in. etapu rozszerzania diety, a więc momentu, w którym zaczyna przyjmować inne posiłki niż mleko mamy czy mleko modyfikowane. W pierwszym roku życia należy wprowadzić warzywa, owoce, mięso, ryby, tłuszcze, produkty mleczne, a także – niezwykle istotne – produkty zbożowe! Jak zadbać o różnorodność diety niemowlęcia?

Kiedy i jak wprowadzać nowe smaki?

Eksperci zalecają by rozszerzanie diety rozpocząć nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia i nie później niż w 26. tygodniu życia, przy kontynuacji karmienia piersią. Moment wprowadzenia posiłków stałych do diety dziecka to kwestia indywidualna. Należy ocenić czy maluch jest gotowy na przyjmowanie innych pokarmów niż mleko mamy lub mleko modyfikowane. Gdy dziecko osiąga umiejętność „mielenia” językiem, samodzielnie siedzi z podparciem to wtedy należy rozważyć moment rozszerzania jego menu. Każdy nowy produkt należy wprowadzać pojedynczo w ilościach nie większych niż 2-3 łyżeczki – dzięki temu mamy możliwość ocenić, który z nich mógł być odpowiedzialny za potencjalną niepożądaną reakcję u dziecka. Eksperci podkreślają, że ważna jest jakość i bezpieczeństwo pochodzenia surowców, które podajemy najmłodszym, dlatego produkty z oznaczeniem wieku na opakowaniu podlegają rygorystycznym przepisom prawnym pod kątem jakości.

To ważne:Opiekun decyduje co, kiedy i w jakiej formie poda niemowlęciu, natomiast dziecko decyduje, czy posiłek zje i ile go zje.


Urozmaicenie i różnorodność diety to podstawa

Pierwsze produkty powinny być podawane w formie przecieru lub papki. Ich konsystencja powinna być z czasem zmieniana na grudkowatą lub z większymi kawałkami. Jeśli maluch radzi sobie z nowymi konsystencjami, teksturami i smakami to nic nie stoi na przeszkodzie by zadbać bardziej o różnorodność jego diety i przygotowywać coraz ciekawsze dla niego posiłki. Urozmaicanie jadłospisu przygotowuje również malucha do otwartości na różnorodne smaki w przyszłości.

Poznaj prosty jadłospis przy rozszerzaniu diety

Jeśli pierwsze kroki w rozszerzaniu diety są za Wami i brakuje Wam  przepisów na śniadanie czy obiad dla niemowlaka to koniecznie zobaczcie nasze propozycje na posiłki z wykorzystaniem zbóż, na każdy dzień tygodnia:

Poniedziałek

Kaszka z owocami:

  • Porcja ulubionej pełnoziarnistej kaszki, przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu. Wybierz taką, która nie ma zbędnych dodatków, a także nie ma dodatku cukru.
  • Sezonowe owoce jak truskawki, maliny, jagody.

Jak przygotować?

Na wierzch kaszki połóż rozgniecione widelcem owoce – nie dodawaj cukru – owoce są wystarczająco słodkie dla twojej pociechy.

Wtorek

Pełnoziarniste gofry

  • 50 g ulubionej pełnoziarnistej kaszki. Wybierz taką, która nie ma zbędnych dodatków, a także nie ma dodatku cukru
  • 2 łyżki mąki np. pszennej pełnoziarnistej lub owsianej
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • Szczypta cynamonu
  • 100 ml wody lub mleka modyfikowanego, które aktualnie dziecko pije
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego dobrej jakości.

Jak przygotować?

Białko ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj w blenderze lub ręcznie a następnie połącz z białkiem. Upiecz w gofrownicy.  Możesz podać gofry z ulubionymi owocami.

Środa

Placuszki z kaszą manną

  • 1 jajko
  • 100 g ulubionej kaszki manny
  • 100 ml wody lub mleka, które aktualnie dziecko pije
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki kakao

Jak przygotować?

Kaszkę przygotowujemy zgodnie z etykietą na opakowaniu – na wodzie lub mleku. Ubijamy białko z jednego jaja. Dodajmy do kaszki rozgniecionego banana, żółtko, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy z białkiem jaja i smażymy na rumiano na patelni.

Czwartek

Pełnoziarniste naleśniki z owocami i jogurtem

  • 100 g mąki pełnoziarnistej np. pszennej lub orkiszowej
  • 1 jajko
  • 120 ml (lub więcej – konsystencja ma być jak gęsta śmietana) wody
  • Garść borówek lub jagód
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Jak przygotować?

Mąkę, jajo, wodę, 1 łyżkę jogurtu i olej mieszamy dokładnie na gładką masę i odstawiamy na około 20 min. Po tym czasie smażymy naleśniki bez tłuszczu. Gotowe naleśniki smarujemy jogurtem i dorzucamy owoców. Zwijamy i kroimy w poprzek by powstały mniejsze cząstki.

Piątek

Kaszka zapiekana z jabłkami i cynamonem

  • Porcja ulubionej kaszki pełnoziarnistej. Wybierz taką, która nie ma zbędnych dodatków do żywności i dodatku cukru.
  • ½ jabłko
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Szczypta cynamonu

Jak przygotować?

Przygotuj kaszkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłóż ją do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj jabłko na drobnych oczkach, a następnie dodaj do niego sok z cytryny i cynamon. Wyłóż przygotowane jabłko na kaszkę i zapiecz w 180 stopniach przez około 8-10 min.

Sobota

Zielone placuszki z kaszki

  • 120 g ulubionej pełnoziarnistej kaszki – wybierz taką, która nie ma zbędnych dodatków i jest bez cukru.
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody lub mleka, które aktualnie dziecko pije
  • mała garść świeżego, umytego szpinaku
  • ½ dojrzałego banana

Jak przygotować?

Kaszkę przygotowujemy zgodnie z etykietą na wodzie lub mleku. Ubijamy białko z jednego jaja. Miksujemy szpinak z  bananem, żółtkiem i dodajemy do kaszki. Następnie mieszamy z białkiem jaja i smażymy na rumiano na patelni.

Niedziela

Cynamonowy pudding ryżowy

  • Porcja ulubionej ryżowej kaszki przygotowanej na wodzie lub mleku, które aktualnie dziecko pije
  • 1 łyżeczka namoczonych rodzynek
  • ½ łyżeczki namoczonych wiórków kokosowych
  • Szczypta cynamonu

Jak przygotować?

Do przygotowanej kaszki, wrzucamy uprzednio namoczone i posiekane rodzynki oraz wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy dokładnie. Przed podaniem posypujemy delikatnie cynamonem.