Spis treści
Okres 1000 pierwszych dni życia dziecka a więc czas od poczęcia do około 3. roku życia ma szczególne znaczenie dla jego wzrostu, rozwoju a także dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. W tym czasie dziecko doświadcza m.in. etapu rozszerzania diety, a więc momentu, w którym zaczyna przyjmować inne posiłki niż mleko mamy czy mleko modyfikowane. W pierwszym roku życia należy wprowadzić warzywa, owoce, mięso, ryby, tłuszcze, produkty mleczne, a także – niezwykle istotne – produkty zbożowe! Jak zadbać o różnorodność diety niemowlęcia?
Eksperci zalecają by rozszerzanie diety rozpocząć nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia i nie później niż w 26. tygodniu życia, przy kontynuacji karmienia piersią. Moment wprowadzenia posiłków stałych do diety dziecka to kwestia indywidualna. Należy ocenić czy maluch jest gotowy na przyjmowanie innych pokarmów niż mleko mamy lub mleko modyfikowane. Gdy dziecko osiąga umiejętność „mielenia” językiem, samodzielnie siedzi z podparciem to wtedy należy rozważyć moment rozszerzania jego menu. Każdy nowy produkt należy wprowadzać pojedynczo w ilościach nie większych niż 2-3 łyżeczki – dzięki temu mamy możliwość ocenić, który z nich mógł być odpowiedzialny za potencjalną niepożądaną reakcję u dziecka. Eksperci podkreślają, że ważna jest jakość i bezpieczeństwo pochodzenia surowców, które podajemy najmłodszym, dlatego produkty z oznaczeniem wieku na opakowaniu podlegają rygorystycznym przepisom prawnym pod kątem jakości.
To ważne:Opiekun decyduje co, kiedy i w jakiej formie poda niemowlęciu, natomiast dziecko decyduje, czy posiłek zje i ile go zje. |
Pierwsze produkty powinny być podawane w formie przecieru lub papki. Ich konsystencja powinna być z czasem zmieniana na grudkowatą lub z większymi kawałkami. Jeśli maluch radzi sobie z nowymi konsystencjami, teksturami i smakami to nic nie stoi na przeszkodzie by zadbać bardziej o różnorodność jego diety i przygotowywać coraz ciekawsze dla niego posiłki. Urozmaicanie jadłospisu przygotowuje również malucha do otwartości na różnorodne smaki w przyszłości.
Jeśli pierwsze kroki w rozszerzaniu diety są za Wami i brakuje Wam przepisów na śniadanie czy obiad dla niemowlaka to koniecznie zobaczcie nasze propozycje na posiłki z wykorzystaniem zbóż, na każdy dzień tygodnia:
Poniedziałek
Kaszka z owocami:
Jak przygotować?
Na wierzch kaszki połóż rozgniecione widelcem owoce – nie dodawaj cukru – owoce są wystarczająco słodkie dla twojej pociechy.
Wtorek
Pełnoziarniste gofry
Jak przygotować?
Białko ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj w blenderze lub ręcznie a następnie połącz z białkiem. Upiecz w gofrownicy. Możesz podać gofry z ulubionymi owocami.
Środa
Placuszki z kaszą manną
Jak przygotować?
Kaszkę przygotowujemy zgodnie z etykietą na opakowaniu – na wodzie lub mleku. Ubijamy białko z jednego jaja. Dodajmy do kaszki rozgniecionego banana, żółtko, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy z białkiem jaja i smażymy na rumiano na patelni.
Czwartek
Pełnoziarniste naleśniki z owocami i jogurtem
Jak przygotować?
Mąkę, jajo, wodę, 1 łyżkę jogurtu i olej mieszamy dokładnie na gładką masę i odstawiamy na około 20 min. Po tym czasie smażymy naleśniki bez tłuszczu. Gotowe naleśniki smarujemy jogurtem i dorzucamy owoców. Zwijamy i kroimy w poprzek by powstały mniejsze cząstki.
Piątek
Kaszka zapiekana z jabłkami i cynamonem
Jak przygotować?
Przygotuj kaszkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłóż ją do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj jabłko na drobnych oczkach, a następnie dodaj do niego sok z cytryny i cynamon. Wyłóż przygotowane jabłko na kaszkę i zapiecz w 180 stopniach przez około 8-10 min.
Sobota
Zielone placuszki z kaszki
Jak przygotować?
Kaszkę przygotowujemy zgodnie z etykietą na wodzie lub mleku. Ubijamy białko z jednego jaja. Miksujemy szpinak z bananem, żółtkiem i dodajemy do kaszki. Następnie mieszamy z białkiem jaja i smażymy na rumiano na patelni.
Niedziela
Cynamonowy pudding ryżowy
Jak przygotować?
Do przygotowanej kaszki, wrzucamy uprzednio namoczone i posiekane rodzynki oraz wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy dokładnie. Przed podaniem posypujemy delikatnie cynamonem.