Skip to main content

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego – co to takiego?

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego – co to takiego?

Na etykietach produktów dla niemowląt można znaleźć napis „środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego”. Skąd taka nazwa i co ona właściwie oznacza? Zgodnie z obowiązującym prawem środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego to żywność, która ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od żywności powszechnie spożywanej i służy do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych dwóch grup konsumentów:

  • osób dorosłych, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane lub które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych substancji zawartych w żywności,
  • zdrowych niemowląt i małych dzieci w wieku od roku do 3. roku życia.

W kategorii żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci znajdziemy następujące środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego:

  • mleko początkowe, przeznaczone dla niemowląt od urodzenia do ukończenia 6. miesiąca życia (UWAGA – Przypominamy że w tym okresie najlepszym sposobem karmienia niemowlęcia jest karmienie piersią – dlaczego warto, przeczytasz w artykule Karmienie piersią, zalety dla matki i dziecka),
  • mleko następne, przeznaczone dla niemowląt w wieku powyżej 6. miesiąca życia. (UWAGA – Pamiętaj, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca kontynuację karmienia piersią po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca do dwóch lat lub dłużej. Jest to jedna z 6 złotych zasad zdrowego odżywiania),
  • mleko modyfikowane typu Junior, przeznaczone dla małych dzieci,
  • produkty na bazie zbóż, uzupełniające dietę niemowląt i małych dzieci, oraz inne produkty uzupełniające.