Badanie CHOP - wpływ białka na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.

Badanie CHOP - wpływ białka na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.

Europejski projekt Child Obesity Programme (CHOP)1 badał związek otyłości ze sposobem karmienia niemowlęcia po narodzinach. Jest to badanie kliniczne z randomizacją (co oznacza, że sposób jego przeprowadzenia upewnia nas, że otrzymane wyniki są wiarygodne), w którym analizowano wpływ zróżnicowanej ilości białka w diecie niemowląt na dalszy ich rozwój i ryzyko chorób.

Badanie zostało przeprowadzone w latach 2002-2005. Miało na celu potwierdzenie znanego powiedzenia: „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.

Główną ideą badania było założenie, że wczesne modyfikacje żywieniowe mogą trwale zmieniać przebieg rozwoju dziecka oraz działanie jego procesów metabolicznych. W trakcie badania porównywano rozwój dzieci otrzymujących mleko modyfikowane z większą oraz mniejszą zawartością białka - przy zachowaniu identycznej podaży energii.

Badanie potwierdziło występowanie mechanizmu programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia. Niemowlęta otrzymujące mleko modyfikowane z mniejszą ilością białka w wieku 2 lat miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI). Sugeruje to mniejszą ilość tkanki tłuszczowej i niższe ryzyko otyłości w późniejszym życiu oraz chorób z nią związanych.

Wyniki badania CHOP pokazały również, że dzieci spożywające więcej białka miały większe wymiary nerek w 6. miesiącu. Może to być związane z ich gorszą pracą (mniej wydajna filtracja krwi).

W chwili obecnej trwa kolejny projekt prowadzony przez „Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” o nazwie „Early Nutrition” („Wczesne żywienie”), który jest kontynuacją obserwacji m.in. grupy dzieci, które brały udział w badaniu CHOP. Jest to unikatowy projekt pod względem czasu trwania obserwacji - gdyż wynosi on tutaj aż 11 lat. Badana hipoteza zakłada, że większa podaż białka przyjmowanego w okresie niemowlęcym, może zwiększać ryzyko otyłości i chorób z nią związanych w wieku późniejszym. Dotychczasowe wyniki potwierdzają tę tezę.

Do badania CHOP włączono 1500 niemowląt z pięciu krajów europejskich (Belgia, Niemcy, Włochy, Polska, Hiszpania). Koordynatorem projektu był Berthold Koletzko z Monachium, a jednym z głównych wykonawców w Polsce Instytut „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka”.2

Przypisy Rozwiń
  • 1. 1 Koletzko B, von Kries R, Closa R i wsp. "Lower protein infant formula is associated with lower weight up to age 2y: a randomized clinical trial" Am J Clin Nutr 2009, 89, 1836-1845.
  • 2. 2 Gruszfeld D., Socha P., Niemirska A. Litwin M.: "Programowanie żywieniowe"; Standardy Medyczne, 2011, T.8, 885-888.
Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.