Gdy mleko mamy nie dostarcza już wystarczającej ilości energii oraz potrzebnych dziecku substancji odżywczych, a szczególnie żelaza, cynku i witaminy A, powstaje luka, którą powinny wypełnić pokarmy uzupełniające 1.
Rozszerzanie menu dziecka powinno odbyć się pomiędzy 17. Tygodniem, a 26. tygodniem życia, jednak eksperci podkreślają, że moment ten powinien być dostosowany indywidualnie do dziecka i powinien uwzględniać to, czy dziecko jest na to gotowe. Tak szeroki przedział umożliwia wyłączne karmienie piersią przez 6 miesięcy życia, które stanowi złoty standard żywienia niemowlęcia. W jakim celu rozszerza się dietę i dlaczego jest tak istotne?1
Dostarcza się je między innymi w celu dostarczenia dodatkowej energii, białka, żelaza, cynki, witamin A,D,E czy pierwiastków śladowych. Brak jest jednoznacznej kolejności wprowadzanych produktów uzupełniających dietę, ale z racji preferencji smaku słodkiego niemowlęcia, zachęca się by jako pierwsze do diety wprowadzić zielone warzywa, a dopiero po ok. 2 tygodniach wprowadzić produkty słodsze jak owoce 1.
Poniżej przedstawiono wykresy przedstawiające, jakie jest zapotrzebowanie dziecka na żelazo w poszczególnych miesiącach życia oraz jaka ilość żelaza dostarczana jest z mlekiem matki. Wykres pokazuje lukę w dostarczaniu żelaza, która pojawia się między 6. a 8. miesiącem życia dziecka.
Wykres 1. Zapotrzebowanie dziecka na żelazo 2
Poniższy wykres pokazuje zapotrzebowanie dziecka na energię w poszczególnych miesiącach życia oraz ilość energii dostarczanej z mlekiem matki.
Wykres 2. Zapotrzebowanie dziecka ne energię 3
Niedobór energii i składników odżywczych w 1000 pierwszych dni może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka. Kluczowym składnikiem jest żelazo, z tego tytułu wszystkie niemowlęta powinny otrzymywać produkty bogate w żelazo lub wzbogacone w żelazo (np. kaszki)4. Właśnie m.in. ze względu na zawartość żelaza mięso powinno być wcześnie wprowadzanym pokarmem uzupełniającym, źródłem tego pierwiastka jest także żółtko jaja 5. Właściwa podaż żelaza jest niezbędna w 1000 pierwszych dni życia bowiem ten składnik przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a niedobór w tym krytycznym okresie wzrostu i rozwoju może skutkować nieodwracalnymi zmianami6.
Równie ważna jak wartość odżywcza jest też jakość posiłków podawanych niemowlętom. Dlatego warto korzystać z asortymentu produktów specjalnie wytwarzanych dla tej grupy konsumentów czyli żywności dla niemowląt i małych dzieci, ponieważ jest poddawana ścisłej kontroli laboratoryjnej, co zwiększa jej bezpieczeństwo7. Należy zwracać uwagę na pochodzenie mięsa i odpowiednie warunki hodowli zwierząt, niewskazane jest kupowanie mięsa nieznanego pochodzenia, bez pewności, że zostało ono przebadane przez weterynarza5.