O 1000 dni

Powrót

Kaszki w diecie niemowląt i małych dzieci

 

Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w codziennym menu malucha. Są one źródłem energii oraz wielu cennych składników odżywczych, są też dobrym sposobem na wprowadzanie glutenu. Jeśli jesteś na początku rozszerzania diety niemowlaka to zapewne zastanawiasz się jakie produkty wybrać dla swojego dziecka. Z artykułu dowiesz się, dlaczego kaszek zbożowych nie powinno zabraknąć w diecie malucha.

Dlaczego produkty zbożowe są ważne w diecie dziecka?

Produkty zbożowe są cennym źródłem węglowodanów złożonych m.in. skrobi, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych np. żelaza, miedzi, magnezu1. Wartość odżywcza produktów otrzymywanych ze zbóż uzależniona jest od stopnia przemiału ziarna2 .Im bardziej oczyszczone ziarno, tym mniej zawiera ono błonnika i innych składników odżywczych3. Żywienie niemowląt i małych dzieci różni się jednak od żywienia dorosłych czy starszych dzieci: w diecie maluchów zalecane są różnego rodzaju produkty zbożowe, zarówno te oczyszczone, jak i pełnoziarniste4. Warto pamiętać by razowe produkty zbożowe wprowadzać do diety malucha stopniowo, tak aby nadmiar błonnika nie powodował wzdęć5. Kaszki są typowym początkowym posiłkiem uzupełniającym6. W schemacie żywienia niemowląt wymieniane są jako jeden z pierwszych posiłków, jakie można podać maluszkowi przy rozpoczynaniu rozszerzania diety czyli w okolicach 5- 6. miesiąca7

Rodzaje kaszek

Wprowadzając do diety małego dziecka kaszki możemy wybierać spośród tych gotowych, specjalnie przygotowanych dla niemowląt i małych dzieci oraz kasz tradycyjnych, drobnoziarnistych do których należy m.in. kasza manna, kukurydziana, orkiszowa czy ryżowa. W skład kaszek specjalnie przygotowanych dla dzieci wchodzą różnego rodzaju zboża, często dodatkiem są również owoce. Zbożowe kaszki dla dzieci dzielą się na mleczne, przygotowywane na ciepłej wodzie dobrej jakości oraz bezmleczne, które należy przyrządzać na bazie mleka mamy lub odpowiedniego dla wieku malucha mleka modyfikowanego.

Warto pamiętać, że przewagą kaszek dla niemowląt i małych dzieci (z oznaczeniem wieku) jest ich bezpieczeństwo. Wybierając tę kategorię żywności rodzic ma pewność, że jest to produkt najwyższej jakości8. Zgodnie z prawem produkty te nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy samku i dodatkowo muszą spełniać rygorystyczne normy, w przypadku owoców i zbóż nawet kilka tysięcy razy surowsze niż w przypadku żywności ogólnego przeznaczenia9 10 11! Jest to niezwykle istotne, gdyż organizm dziecka w 1000 pierwszych dni jest wyjątkowo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych. 

Kaszka bez dodatku cukru

Wybierając kaszkę dla niemowlaka warto sięgać po tę bez dodatku cukru, która zawiera tylko cukry naturalnie występujące w produkcie, pochodzące ze zbóż, owoców czy mleka. Podawanie niesłodzonych i niesolonych pokarmów zaleca się nie tylko z powodu długofalowego wpływu na zdrowie dziecka, ale także kształcenia właściwych przyzwyczajeń i preferencji żywieniowych w późniejszym życiu12. Warto zatem wybierać produkty, które w składzie nie mają wymienionych: cukru, sacharozy, miodu, syropu glukozowego, fruktozy czy innych cukrów dodanych. Maltodekstryna, wbrew powszechnej opinii, nie posiada właściwości słodzących, jest dodawana w małych ilościach i służy jako nośnik13.Czasem przy czytaniu etykiety produktu oznaczonego "bez dodatku cukru i soli" może być dla nas zaskoczeniem pozycja cukry czy sód w tabeli wartości odżywczej. Dzieje się tak dlatego, że pozycja cukry w tabeli wartości odżywczej obejmuje nie tylko dodany cukier, ale też cukry występujące naturalnie w owocach (np. fruktozę) czy mleku (np. laktoz.ę). Dlatego główną wskazówką w poszukiwaniu kaszki bez dodatku cukru jest lista składników.

Warto od najmłodszych lat uczyć dziecko właściwych wyborów żywieniowych i podawać kaszki bez dodatku cukru. Takie postępowanie to ważna inwestycja na przyszłość, zwłaszcza że 75% małych dzieci w Polsce otrzymuje zbyt dużą ilość cukru14.

Idealne śniadanie dla maluszka

Wartościowe śniadanie powinno zawierać produkty zbożowe, porcję owoców i warzyw oraz porcję produktów mlecznych15. Ziarna zbóż to doskonałe źródło węglowodanów – ważnych dla nauki i wzmożonej koncentracji16. Dodatkowo ze względu na wartość energetyczną i odżywczą (dodatek witamin i składników mineralnych) kaszki mleczne są pełnowartościowym posiłkiem i świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa dla dziecka. Pamiętaj, że regularne spożywanie śniadań to jeden z prawidłowych nawyków żywieniowych, którego warto uczyć dziecko już od samego początku. Podawanie kaszki na kolację również jest dobrym pomysłem, ponieważ zawiera skrobię, która jest dobrze trawiona i powinna być (oprócz laktozy z mleka mamy) podstawowym węglowodanem w żywieniu dzieci1.

 

Żywienie niemowląt i małych dzieci

buttonybutton_2.png

 

Przypisy Rozwiń
  • 1. a. b. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 2. Szajewska H., Horvath A., 2017. Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Wydawca: Medycyna Praktyczna, 68-76.
  • 3. Diowksz A., 2008. Atrybuty zdrowotne pieczywa pełnoziarnistego. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 56, 11, 20-24.
  • 4. Weker H. (red.), 2016. O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci. Prosto, nowocześnie, praktycznie. Wydawca: Miasto Stołczone Warszawa.
  • 5. Socha, J. i inni, 2010. Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 12, 1, 34-37.
  • 6. Stolarczyk A., Produkty zbożowe pod lupą dietetyka. Standardy Medyczne Pediatria, 2018, T. 15, 261-267
  • 7. Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., 2016. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne, Pediatria, 13 ,9-24.
  • 8. Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
  • 9. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
  • 10. DYREKTYWA KOMISJI 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE
  • 11. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  • 12. Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria, 2014, 11.3 321-338.
  • 13. Tur Wioletta i wsp., Charakterystyka maltodekstryn otrzymanych ze skrobi ziemniaczanej przy uzyciu preparatow amylolitycznych. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2004, 11.4: 79-94.
  • 14. Weker H., Socha P. i wsp., Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia, Instytut Matki i Dziecka, 2016.
  • 15. Weker H. (red.), 2016. O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci. Prosto, nowocześnie, praktycznie. Wydawca: Miasto Stołeczne Warszawa.
  • 16. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.