Nie istnieje żaden inny pokarm, który dorównywałby mleku matki i cechował się wszystkimi jego właściwościami. Przykładowo skład dostosowuje się do potrzeb dziecka, a należy pamiętać, że właściwości te są kluczowe w początkowych miesiącach życia dziecka i mają wpływ na jego zdrowie w kolejnych latach 1.
Karmienie piersią przynosi wiele korzyści zdrowotnych mamie oraz dziecku, zarówno krótkofalowych jak i tych w dłuższej perspektywie 2. Najlepiej udokumentowane korzyści dla dziecka to mniejsze ryzyko rozwoju infekcji związanych z przewodem pokarmowym, układem oddechowym czy zapaleniem ucha środkowego. Mleko mamy prawdopodobnie chroni też przed rozwojem cukrzycy typu 2 i otyłością! Mleko mamy obfituje w ważne kwasy tłuszczowe i istotne składniki odżywcze, które sprzyjają szybkiemu rozwojowi mózgu dziecka we wczesnym okresie życia, w tym w 1000 pierwszych dni. Więcej na ten temat w artykułach o zaletach dla dziecka i zaletach dla mamy.
Mleko matki zawiera składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka, a także czynniki odpornościowe1, dzięki czemu chroni niemowlę przed chorobami i infekcjami. Jest przy tym idealnie dostosowane do możliwości niedojrzałego układu pokarmowego dziecka – lekkostrawne i łatwo przyswajalne 1. W mleku mamy są obecne bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które mają korzystny wpływ na zdrowie niemowlęcia. Znaczącą rolę w kształtowaniu odporności i ochrony przed infekcjami przypisuje się mikrobiocie jelitowej, która prawidłowo rozwija się między innymi dzięki galaktooligosacharydami (GOS) lub określane są jako HMO, czyli oligosachardydami mleka kobiecego. Pełnią one rolę pożywki dla drobnoustrojów żyjących w układzie pokarmowym malucha. Co więcej, metabolity tych drobnoustrojów, czyli synbiotyki, także maja znaczący wpływ na rozwój układu odpornościowego. Oprócz HMO i bakterii probiotycznych w mleku mamy znajdują się przeciwciała, które także wspierają ochronę przed infekcjami.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka oraz kontynuację do 2. roku życia lub dłużej (tak długo, jak jest to pożądane przez dziecko i mamę), przy jednoczesnym rozszerzaniu diety dziecka 3. Zalecenia europejskie mówią podobnie: o minimum roku karmienia piersią, a po 12. m.ż. karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko 4. Najnowsze standardy PTGiHŻ z 2021 r. są zgodne z WHO co do długości karmienia piersią. Polscy eksperci zalecają by rozszerzanie diety rozpocząć pomiędzy 17. a 26. Tygodniem życia niemowlęcia przy jednoczesnej kontynuacji karmieniem piersią. Tak szeroki zakres umożliwia wyłączne karmienie piersią przez pół roku 5.
5 kroków do długiego karmienia piersią