Kobieta ciężarna powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie ale również o dietę. Istnieje wiele produktów, które są zalecane w tym okresie i mogą wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia mamy i dziecka, ale są też takie, których najlepiej jest unikać. Z różnych przyczyn niektóre produkty należy jednak całkowicie wyeliminować z diety w czasie ciąży.
Są to:
- niepasteryzowane mleko i przygotowane z niego przetwory np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną, oraz sery plesniowe, ser feta, camembert,
- surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwiste steki), surowe wędliny, takie jak szynka parmeńska, które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą,
- surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów,
- ryby łowione w zanieczyszczonych wodach,
- surowe jaja, które mogą być źródłem salmonelli.
- alkohol, wywiera negatywny wpływ na mózg dziecka, powodując trwałe zaburzenia jego struktury i funkcji
W ciąży unikaj spożywania:
- kolorowych napojów gazowanych – są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, a niektóre z nich takie jak cola, zawierają kofeinę, której nadmierna ilość może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży,
- słodzików – najlepiej nie stosować ich w ciąży (w ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod kątem szkodliwości dla płodu),
- żywności wysokoprzetworzonej – koncentratów zup, konserw, głęboko mrożonych wyrobów mięsnych i warzywno-mięsnych; zawierają one znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).
W ciąży absolutnie nie zaleca się stosowania diet eliminacyjnych mających rzekomo zapobiegać wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka. Skuteczność działania takich metod nie została potwierdzona w badaniach naukowych, natomiast dietą eliminacyjną możesz wyrządzić szkody sobie i dziecku.
Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013