Skip to main content

Żelazo w ciąży – dlaczego jest tak ważne

Żelazo w ciąży - dlaczego jest tak ważne

Zapotrzebowanie na żelazo w okresie ciąży wzrasta o połowę i wynosi 27 mg1Jarosz M., „Normy żywienia dla populacji polskiej. Nowelizacja”. Instytut Żywności i Żywienia 2017. dziennie. 
Ten ważny składnik mineralny jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek, a szczególnie hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek organizmu. Żelazo bierze również udział w reakcjach odpornościowych, wspomagając rozwój systemu immunologicznego płodu.


Należy zatem pamiętać, by jeść więcej produktów, które są bogatym źródłem żelaza. Zwracaj uwagę, by roślinne źródła żelaza łączyć z produktami bogatymi w witaminę C – bowiem zwiększa ona przyswajalność żelaza2Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013. Listę produktów będących doskonałym źródłem żelaza w diecie znajdziesz w artykule: Pamiętaj o żelazie i witaminie C.

Konsekwencje niedoboru żelaza w ciąży


Przy niedostatecznej podaży żelaza może dochodzić do zaburzeń rozwoju płodu3Wendolowicz, A., Stefanska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345. Niedobór żelaza w trakcie ciąży może powodować bardzo poważne konsekwencje, takie jak niedokrwistość, ograniczenie wzrastania płodu, zaburzenia odporności, obniżenie koncentracji i sprawności fizycznej, upośledzenie pamięci4Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013. Może też skutkować przedwczesnym porodem.

Suplementacja żelaza 


Sama dieta może nie wystarczyć, by pokryć zwiększone dzienne zapotrzebowanie na żelazo, które dla kobiet w ciąży wynosi aż 27 mg5Jarosz M., „Normy żywienia dla populacji polskiej. Nowelizacja”. Instytut Żywności i Żywienia 2017.. Szczególnie w drugiej połowie ciąży, gdy dziecko rośnie intensywnie – lekarz może zalecić suplementację.
Suplementacja powinna odbywać się pod nadzorem lekarza, by uniknąć ryzyka przedawkowania. Przyjmowaniu żelaza często towarzyszą bóle brzucha i zaparcia, które można częściowo złagodzić, przyjmując suplement po posiłku – nie na pusty żołądek6Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013. Nie należy go popijać napojami wysokosłodzonymi ani zażywać po posiłkach bogatych w fosforany, takich jak potrawy z ryb.

Więcej informacji na temat żelaza w diecie przyszłej mamy oraz inne cenne wskazówki dotyczące prawidłowego żywienia w czasie ciąży znajdziesz w naszym „Poradniku żywienia dla kobiet w ciąży” przygotowanym we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Jarosz M., „Normy żywienia dla populacji polskiej. Nowelizacja”. Instytut Żywności i Żywienia 2017.
  • 2
    Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 3
    Wendolowicz, A., Stefanska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345
  • 4
    Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 5
    Jarosz M., „Normy żywienia dla populacji polskiej. Nowelizacja”. Instytut Żywności i Żywienia 2017.
  • 6
    Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013