Zgodnie ze schematem żywienia dzieci w 1. roku życia, wprowadzanie ryb można rozpocząć w 7. miesiącu życia dziecka. Warto to robić. Ryby są cennym źródłem białka, witamin A i D, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są to składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i krwionośnego.
Rozszerzenie diety dziecka o ryby – pamiętaj o:
- 10 gramów gotowanej ryby – obranej z ości i dokładnie zmielonej – można dodać do zupy jarzynowej lub przecieru i podawać dziecku w ramach posiłków uzupełniających 1-2 razy w tygodniu.
- Na początku, tak jak każdy nowy produkt, ryby należy wprowadzać w małych porcjach, nie częściej niż raz w tygodniu, obserwując reakcje organizmu.
- W sytuacji, gdy u dziecka stwierdzono alergię pokarmową, ryby należy wprowadzać ostrożnie i obserwować, czy po ich spożyciu nie występuje niepożądana reakcja.
- Nawet niewielkie ilości ryb mają znaczenie w rozwoju tolerancji immunologicznej dzięki zawartości DHA, dlatego tak ważne jest ich podawanie.
- Wybieraj ryby ze sprawdzonych źródeł i tylko bardzo świeże
Gdy dziecko nie chce jeść ryb
Podobnie jak wszelkie inne nowe smaki w diecie dziecka ryby mogą nie zostać zaakceptowane od razu. Co robić w takim wypadku? Nie poddawać się i ponawiać próby. Do pełnej akceptacji nowego smaku dziecko potrzebuje nawet kilkunastu degustacji. W tym czasie za cel można przyjąć podanie nawet niewielkiej ilości potrawy z rybą.
Przeczytaj też artykuł: Kwasy omega-3 w diecie dziecka.