Skip to main content

Kobiety karmiące piersią spożywają zbyt dużo soli

Kobiety karmiące piersią spożywają zbyt dużo soli

Na podstawie badania wykazano ponad dwukrotne przekroczenie normy wystarczającego spożycia sodu przez karmiące mamy. Tylko 5% kobiet nie pokryło dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Po przeliczeniu ilości sodu na ilość soli, okazało się, że dzienne spożycie soli wynosiło 167% rekomendacji WHO. Jaki wpływ ma sól na karmienie piersią? 

Wpływ soli na organizm 


Wraz ze spożyciem soli dostarczamy do organizmu dwa pierwiastki: sód i chlor. Sód powoduje m.in. podwyższenie ciśnienia krwi, w przeciwieństwie do potasu, który je obniża. Poziom sodu w mleku kobiecym nie zależy znacząco od spożycia tego pierwiastka wraz z dietą matki. Jednak zbyt wysokie spożycie soli może prowadzić do chorób takich jak np. nadciśnienie tętnicze, udar, zawał, cukrzyca, uszkodzenia nerek i inne.

W omówionym niżej badaniu udział wzięły 53 kobiety karmiące piersią, z województwa śląskiego, w wieku od 18 do 40 lat, z którymi został przeprowadzony 7-dniowy wywiad żywieniowy. 

Jeżeli chodzi o procentowy udział poszczególnych grup produktów w dostarczaniu sodu, to najwięcej pochodziło:

  • z soli dodawanej podczas przyrządzania posiłków (35%),
  • z przetworów zbożowych (24%),
  • z mięsa i przetworów mięsnych (17%),
  • z mleka i przetworów mlecznych (13%).

Ciekawy wydaje się fakt, że w przytoczonym przez autorów badaniu wykazano zależność pomiędzy spożyciem soli z dietą kobiety karmiącej piersią a długością wyłącznego karmienia dziecka piersią. Okazało się, że kobiety spożywające mniej soli karmiły swoje dzieci wyłącznie piersią stosunkowo dłużej, niż kobiety spożywające większe ilości soli z dietą.

Podsumowując, należy pamiętać, że źródłem soli w naszej diecie jest nie tylko sól dodawana przez nas w trakcie przygotowywania posiłków, ale także pieczywo oraz produkty wysoko przetworzone, np. konserwowe i przetwory mięsne. Norma wystarczającego dziennego spożycia sodu dla kobiet, które karmią piersią, wynosi 1500 mg sodu na osobę. Natomiast rekomendacje WHO zostały ustalone na poziomie maksymalnie 5 g soli na dobę. Ze względu na to iż te ilości były przekraczane, należy propagować edukację żywieniową dotyczącą soli i sodu w diecie wśród kobiet karmiących, w celu obniżenia spożycia tych składników wraz z dietą w okresie laktacji.