Skip to main content

Mity na temat diety podczas karmienia piersią

Pokarmy, które przyjmuje mama karmiąca piersią, mają ogromne znaczenie dla jej zdrowia oraz dla zdrowia karmionego piersią malucha. Posiłki karmiącej mamy powinny być zbilansowane zgodnie z zasadami  prawidłowego żywienia, by dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych, ważnych dla jej organizmu oraz pobieranych z mlekiem mamy przez dziecko. Przez lata pojawiło się wokół diety w karmieniu piersią bardzo wiele mitów, które powtarzane są  z ust do ust. Większość z nich nie ma uzasadnienia w świetle dzisiejszych doniesień naukowych, a powoduje, że karmiące mamy odżywiają się niewłaściwie.

Karmiąc piersią, nie wolno jeść wielu rzeczy i trzeba prowadzić bardzo restrykcyjną dietę. MIT

Rezygnowanie z wielu produktów, m.in. mleka, przetworów mlecznych, glutenu czy wszelkich przypraw, nie uchroni malucha przed kolką. Może być jednak powodem frustracji, niechęci do karmienia piersią, może też poprzez niedostarczanie mamie potrzebnych jej pokarmów  wpłynąć na ilość produkowanego mleka i w efekcie przyczynić się do skrócenia czasu karmienia piersią.

Oczywiście są pewne produkty, których podczas karmienia piersią dobrze jest unikać albo ograniczyć ich ilość. Lista tych restrykcji jest jednak krótka. Przeczytaj więcej na ten temat w artykule Czego unikać podczas karmienia piersią?

Jedz mniej  – szybciej zrzucisz zbędne kilogramy po ciąży! MIT

Po porodzie każda mama chce jak najszybciej wrócić do sylwetki z okresu przed ciążą. Jedząc mniej siłą rzeczy mama będzie chudnąć. Jednak restrykcje kaloryczne w okresie karmienia piersią są niewskazane, gdyż powodują szybkie chudnięcie i mogą przyczyniać się do niedoborów żywieniowych (niedostateczna podaż składników odżywczych, witamin, mikro i makroelementów). Gwałtowna utrata masy ciała  (większa niż 0,5-1 kg/ tydzień) nie jest zalecana.

Niedożywienie i odwodnienie mamy może mieć istotny wpływ na rozwój i przebieg laktacji. W przypadku niedoborów żywieniowych w Twojej diecie zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu, kwasu foliowego i większości składników mineralnych w mleku jest utrzymywana na zbliżonym poziomie, kosztem zapasów zgromadzonych w Twoim organizmie. Przy długo trwającej ubogiej diecie mogą pojawić się nawet problemy ze zdrowiem mamy.
Osiągnięcie masy ciała sprzed okresu ciąży może trwać około 12 miesięcy. Kaloryczność Twojej diety nie powinna być mniejsza niż 1500 kcal/dzień, gdyż dieta ubogoenergetyczna zmniejszy ilość produkowanego mleka.

Karmiąc piersią muszę unikać pokarmów, które mogą spowodować alergię u dziecka. MIT

Kiedyś zalecano, aby kobiety karmiące piersią nie jadły produktów, które są najczęstszymi alergenami. Miało to chronić dziecko przed wystąpieniem alergii. Dziś badania naukowe potwierdzają jednak, że unikanie produktów często uczulających, np. owoców cytrusowych, truskawek, orzechów, ryb, jaj czy mleka, nie zmniejszy ryzyka wystąpienia alergii u Twojego dziecka.

Pamiętaj, że każde dziecko jest inne. Jeśli zauważysz niepokojące objawy u dziecka po spożyciu konkretnego produktu – wyeliminuj go z diety na jakiś czas. Po kilku tygodniach spróbuj wprowadzić go do swojej diety, zaczynając od niewielkich ilości – być może nie będzie wywoływał już objawów u malucha. Przeczytaj więcej na temat eliminacji produktów z diety mamy karmiącej w artykule: Co może jeść kobieta karmiąca piersią?

Karmienie piersią i dieta w czasie laktacji

ROZWIĄŻ QUIZ