Jesienne obiady dla dziecka – wzmocnij jego odporność Skip to main content

Jesienne obiady dla dziecka – wzmocnij jego odporność

W okresie jesienno-zimowym szczególnie ważne jest wsparcie organizmu malucha i jego odporności.  Czynniki, które wzmacniają jego układ immunologiczny to między innymi aktywność fizyczna, odpowiednia higiena, wysypianie się, ale także to, co jest na talerzu dziecka! W okresie jesiennym oprócz sezonowych warzyw i owoców, chętniej dodajemy rozgrzewające przyprawy i częściej mamy ochotę na ciepłe posiłki. Poznaj nasze propozycje na obiady dla dziecka, które są pyszne, pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze!

Zaplanuj pełnowartościowe jesienne obiady dla dziecka

Dieta dziecka w wieku 1-3 powinna być urozmaicona, kolorowa i bazować na produktach niskoprzetworzonych. Warto, by w codziennej diecie uwzględniać:

  • 5 porcji warzyw
  • 5 porcji produktów zbożowych – zwłaszcza tych z pełnego przemiału
  • 4 porcje owoców
  • 3 porcje mleka (w tym modyfikowanego) i produktów mlecznych
  • 1-2 produktów białkowych jak mięso, ryby, jaja czy nasiona roślin strączkowych
  • 1-2 porcji zdrowych tłuszczów, do których możemy zaliczyć oleje roślinne, orzechy czy nasiona1Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki I Dziecka, Warszawa 2020.

Okres jesienny to dobra okazja by wprowadzić i częściej podawać warzywa i owoce sezonowe, takie jak dynia, cukinia, marchew, pomidory, brokuły, buraczki, jabłka, gruszki czy śliwki. Istnieje szereg składników odżywczych, które wspierają Juniora w budowaniu odporności, a należą do nich między innymi witamina C, witamina D, żelazo czy kwasy omega-3.

Mleko – Twój jesienny superbohater dla odporności maluchów

Cennym źródłem składników odżywczych są mleko i produkty mleczne. Jeśli roczniak nadal pije mleko mamy, to niech ta przygoda dalej trwa! Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by karmić dziecko piersią tak długo, jak chce tego mama i dziecko – nawet do 2.r.ż.2Szajewska H i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne Pediatria 2021. Mleko stanowi podstawę żywienia dziecka w wieku niemowlęcym, ale po skończonym roku także jest ważne. Mleko należy uznać za główne źródło wapnia i dlatego szybkie odstawienie produktów mlecznych może stwarzać ryzyko niedoboru tego pierwiastka. Co ciekawe, według badań, polskie dzieci w wieku 1-3, spożywają za mało produktów bogatych w wapń, żelazo, witaminę D czy kwasy omega-3.3B Weker H.i wsp.:”Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 5.do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017

Inni badacze sprawdzili jak wygląda zbilansowana dieta w tej samej grupie wiekowej, w której dzieci otrzymują 2 kubki dziennie mleka modyfikowanego – co ciekawe, okazało się, że zmniejszało to ryzyko niedoborów żelaza i witaminy D, które mają korzystny wpływ na odporność malucha. 4Socha P, Komentarz do artykułu „ Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci” STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA  2022 T. 19

Mleczne pyszności na jesień, które pokochają maluchy

Urozmaicona dieta jest kluczowa w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka, dlatego dzielimy się z wami przepisami na obiadki dla dzieci, które zawierają mleko i produkty mleczne.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Składniki na 2-3 porcje:

  • 400 g dyni np. piżmowej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
  • Szklanka mleka (np. modyfikowanego) lub jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: bazylia, cynamon, kurkuma
  • 1 mała kromka pieczywa typu graham

Sposób przygotowania:

W garnku podsmaż dynię i cebulę przez około 10 min. Dodaj wodę lub bulion i gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj. Dopraw krem do smaku i odstaw by temperatura się obniżyła. Dodaj garnka szklankę mleka lub jogurt i zmiksuj ponownie. Podawaj z grzankami z pieczywa.

Jesienny  nadziewany omlet dla malucha

Składniki na omlet

  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1 duże jajo kurze lub dwa mniejsze
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Szczypta kurkumy dla koloru

Nadzienie:

  • 2 łyżki twarogu półtłustego
  • 1 ugotowany burak
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika

Sposób przygotowania

Wymieszaj ze sobą jajka, wodę i mąkę. Usmaż na oleju omlet na rozgrzanej patelni. Zmiksuj twaróg z ugotowanym burakiem i dodaj nasiona słonecznika. Omlet posmaruj farszem i podawaj z kubkiem mleka np. modyfikowanego.  

Marchewkowe placuszki z kolorowym twarożkiem

Składniki na kilkanaście placuszków:

  • 3 małe lub 2 duże marchewki
  • Pół opakowania twarożku typu grani
  • Pół szklanki pokrojonych, chrupiących warzyw w drobną kostkę np. ogórek, papryka, szczypiorek
  • Opcjonalnie: 2 miarki mleka modyfikowanego typu Junior i 2 łyżki wody
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej razowej
  • 1 jajo kurze
  • Przyprawy: cynamon, ziołowy pieprz

Sposób przygotowania

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z jajkiem, szczyptą cynamonu i mąką. Uformować placki na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż się zarumienią (około 15-20 min). W misce wymieszać warzywa, twarożek, pieprz ziołowy oraz miarkę mleka z wodą i wszystkie składniki połączyć ze sobą. Twarożek podawać z upieczonymi plackami.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki I Dziecka, Warszawa 2020.
  • 2
    Szajewska H i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne Pediatria 2021
  • 3
    B Weker H.i wsp.:”Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 5.do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017
  • 4
    Socha P, Komentarz do artykułu „ Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci” STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA  2022 T. 19