Wiek jest najważniejszym czynnikiem warunkującym zdolność rozrodczą kobiety. Największa płodność przypada na 20 – 25 rok życia, po czym zmniejsza się stopniowo do 35 roku życia.2 Również istotnym czynnikiem wpływającym na płodność kobiet jest masa ciała. Zarówno niedowaga jak i nadwaga i otyłość negatywnie wpływają na zajście w ciążę. Ma to związek z pracą jajników, które prawidłowo funkcjonują przy równowadze energetycznej organizmu.3 Jeśli masz problem z masą ciała to koniecznie wybierz się do dietetyka, który pomoże Ci w racjonalny sposób unormować masę ciała i zmienić nawyki żywieniowe. Umiarkowana i regularna aktywność fizyczna również powinna stanowić element codziennego sposobu spędzania wolnego czasu. Ruch wywiera ogromne korzyści na organizm człowieka – pozwala zachować dobrą kondycję, wspomaga utrzymanie szczupłej sylwetki, rozładowuje stres, zapobiega wielu chorobom. Udowodniono, że ruch o średnim natężeniu, jak np. spacery, jazda na rowerze, a nawet praca w ogrodzie wiąże się z szybszym poczęciem dziecka.4
Ogromny wpływ na stan zdrowia przyszłej mamy ma prawidłowo zbilansowana dieta. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne tj. warzywa i owoce, grube kasze i makarony, pieczywo z pełnego przemiału.5 Szczególnie korzystnie na organizm przyszłej mamy działa duże spożycie zielonych warzyw i świeżych owoców.6 Płodności sprzyja także znaczny udział w diecie białka roślinnego.7 Zatem zastąp część mięsa w jadłospisie, szczególnie czerwonego, roślinami strączkowymi np. soczewicą, ciecierzycą, fasolą, grochem. Kolejnym ważnym składnikiem diety wzmagającej płodność są jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy miękkie margaryny do smarowania pieczywa. Włącz do swojej menu również tłuste ryby morskie, orzechy i nasiona bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które także korzystnie wpływają na organizm przyszłej mamy.8
Spośród witamin największe znaczenie dla płodności przypisuje się witaminie D, witaminom z grupy B – w szczególności B6, B12 i kwasowi foliowemu oraz witaminom antyoksydacyjnym (A, C, E). Ze składników mineralnych wzmagających płodność możemy wyróżnić żelazo, jod, cynk, selen i magnez.9 Obowiązkowo zacznij suplementować kwas foliowy w dawce 400 µg na dobę, każda kobieta powinna to zrobić co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem i kontynuować suplementację do końca drugiego trymestru ciąży10. Witamina ta sprzyja zapłodnieniu oraz w początkowym okresie ciąży zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu.11 Warto wykonać podstawowe badania z krwi m.in. morfologię z rozmazem ręcznym, glukozę, witaminę D, ferrytynę oraz elektrolity (sód, potas, magnez, wapń, żelazo, a w przypadku chorób tarczycy również selen i jod). Konsultując wyniki z lekarzem będziesz wiedzieć czy konieczne jest wprowadzenie dodatkowych suplementów do Twojej diety.
Unikaj żywności przetworzonej, z wysokim indeksem glikemicznym np. słodzonych płatków śniadaniowych, białego ryżu, białego pieczywa, słodzonych napojów gazowanych, słodyczy. Wystrzegaj się restrykcyjnych diet, które znacznie ograniczają ilość składników odżywczych.. Niedobory u matki wiążą się z zaburzeniami metabolicznymi i mogą mieć wpływ na występowanie poronień oraz wad rozwojowych u dziecka12. Niedobór tłuszczu w diecie może doprowadzić do zaburzeń miesiączkowania a w konsekwencji do niepłodności. Wskazane jest jednak wyeliminowanie z diety tłuszczów trans, które mogą powodują zaburzania owulacji. Tłuszcze trans znajdziesz m.in. w twardych margarynach (tych przeznaczonych do pieczenia), czekoladzie, batonach, przemysłowo wytwarzanych ciastkach i ciastach, zupach w proszku, frytkach, chipsach, żywności typu fast-food.13 Na płodność negatywnie wpływają także: palenie papierów, alkohol, nadmiar kofeiny w diecie.14
Co wiesz o warzywach?