Powrót

gorący temat

Jak zadbać o odporność w czasie ciąży?

Przyszła mama powinna w szczególny sposób zadbać o swój sposób żywienia, ponieważ w dużym stopniu wpływa on na rozwój dziecka oraz na odporność samej kobiety. Co powinno się znaleźć w jadłospisie kobiety w ciąży, aby wzmocnić jej układ immunologiczny?

Dla dobra mamy i dziecka

1000 pierwszych dni życia dziecka, już od poczęcia, to okres, który ma fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego rozwoju oraz zdrowia w dorosłym życiu. Jeszcze długo po narodzinach, w okresie karmienia piersią i rozszerzania diety, intensywnie rozwija się mózg dziecka, kształtuje się jego układ odpornościowy, dojrzewa układ pokarmowy oraz programuje się metabolizm. To także moment, w którym można kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe dziecka. Odpowiednia dieta przyszłej mamy dostarcza jej i dziecku większość potrzebnych składników, jednak należy pamiętać, aby uzupełniać ją o produkty, które wspierają odporność.

Grunt to wiedza i konsekwencja

Kobieta w ciąży, chcąc zadbać o swoją odporność, powinna pamiętać, aby żywić się w sposób racjonalny. W momencie, gdy dostarczenie kluczowych składników z dietą nie jest możliwe, mama powinna posiłkować się suplementacją. W ocenie tego, czy prowadzona dieta jest odpowiednia, a więc bogata we wszystkie potrzebne składniki odżywcze, warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. Można też sugerować się Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która podkreśla nie tylko znaczenie prawidłowego jadłospisu, ale i codziennych aktywności. Planując jadłospis, należy zwróć uwagę zarówno na porę spożywanych posiłków, jak i na ich liczbę oraz rodzaj. Specjaliści zalecają, aby jeść dziennie 4-5 posiłków w odstępach co 3-4 godziny. Zapotrzebowanie na energię kobiety w ciąży zmienia się nieznacznie w stosunku do zapotrzebowania energetycznego sprzed ciąży. Kobieta w pierwszym trymestrze powinna zwiększyć energetyczność swoich posiłków o ok. 85 kcal więcej, w drugim o 285 kcal, a w trzecim o 475 kcal. Autorzy najnowszych rekomendacji zwracają jednak uwagę, że kobiety, których aktywność fizyczna w ostatnim okresie ciąży jest bardzo ograniczona nie powinny dostarczać więcej energii niż 10% ich zapotrzebowania sprzed ciąży, tj. około 200 kcal więcej.1

Bezpieczne posiłki przyszłej mamy

Kobieta w ciąży z uwagi na zagrożenie m.in. Covid-19, jak również inne zagrożenia mikrobiologiczne, zanieczyszczenia chemiczne takie jak pozostałości środków ochrony roślin itp. powinna szczególnie zadbać o bezpieczeństwo swoich posiłków. Aby sprostać temu zadaniu, zakupów nie należy robić w przypadkowych miejscach oraz stosować się w sklepie do zasad bezpieczeństwa podczas załatwiania sprawunków. Przed przygotowaniem posiłków należy bardzo starannie umyć ręce oraz produkty, z których będzie przygotowane danie dla niej i jej przyszłego dziecka. Bezpieczne danie poddane jest obróbce termicznej minimum w temperaturze 60°C przez 30 minut, w której wirusy m.in. SARS COV-2 giną2. Przyszłe mamy nie powinny spożywać surowych produktów odzwierzęcych, m.in. surowego mięsa, jaj, serów pleśniowych, niepasteryzowanego mleka z uwagi na inne zagrożenia mikrobiologiczne niebezpieczne dla jej wyczekiwanego maluszka. Po ugotowaniu posiłku należy pamiętać, że zgodnie z zasadami bezpieczeństwa nie powinno się pozostawiać go w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Mikroorganizmy mogą rozmnażać się bardzo szybko, czyniąc żywność niezdatną do spożycia. Wszystkie łatwo psujące się produkty należy przechowywać w lodówce w temperaturze poniżej 5°C. W takich warunkach rozwój mikroorganizmów jest znacznie wolniejszy lub wręcz zatrzymany. Podczas przechowywania dań, produkty poddane obróbce termicznej, należy oddzielić od surowych, aby nie doszło do ponownego ewentualnego skażenia mikrobiologicznego żywności.3

Dieta wspierająca odporność przyszłej mamy

Prawidłowo skomponowana i zrównoważona dieta kobiety w ciąży ma duży wpływ na wzmocnienie jej układu odpornościowego, który chroni przyszłą mamę przed infekcjami i chorobami. Na pierwszym miejscu w menu powinny pojawić się warzywa i owoce, będące źródłem witaminy C  (czerwona papryka, kiwi, czarna porzeczka, truskawka, cytryny, pomarańcze) i beta-karoten (marchew, dynia, szpinak, morele, mango, brzoskwinie, figi oraz melony). Nie mniej ważne dla odporności są kwasy omega-3. Ich źródłem są ryby morskie (śledź, łosoś, makrela, sardynki, dorsz). Witamina D, żelazo i kwas foliowy – te składniki odżywcze przyjmowane w czasie ciąży także wzmacniają układ immunologiczny kobiety w ciąży. Powinno je się suplementować w porozumieniu z lekarzem. We wspieraniu odporności ciężarnej pomoże także dbanie o jej stan zdrowia, wypoczynek i unikanie sytuacji stresowych.

Przypisy Rozwiń

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.