Przed zajściem w ciążę konieczne jest suplementowanie przez kobiety odpowiednich ilości kwasu foliowego (0,4 mg/dobę)1. Niedobór tego składnika może być przyczyną wad rozwojowych cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka. Zażywanie kwasu foliowego zmniejsza to ryzyko aż o 58-100%.
Przyszłe mamy powinny suplementować również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), konsultując ich spożywaną ilość z lekarzem. Są one bardzo ważnym elementem ciążowej diety, biorą bowiem udział w budowaniu układu nerwowego dziecka.
Szczególną uwagę zwróć na: żelazo, które zapobiega poronieniom; mangan regulujący owulację i hormony płciowe; cynk, którego rola polega na regulacji cyklów miesiączkowych i który ma istotny wpływ na podziały komórkowe i produkcję komórek jajowych, a także na męską płodność (żywotność plemników i produkcję nasienia); selen, którego niedobór może być przyczyną zmniejszenia ilości plemników.
Przyszli rodzice powinni spożywać dużo produktów bogatych w witaminę C, gdyż ułatwia ona wchłanianie większości wyżej wymienionych składników mineralnych.
Ważne jest również spożywanie przez kobiety posiłków, które zawierają witaminy z grupy B. Obecne są one w mięsie, żółtku jajka, produktach mlecznych, kaszach, orzechach oraz zielonych warzywach. Witaminy z grupy B w znacznym stopniu wpływają na prawidłowy przebieg owulacji i zapłodnienia. Ponadto biorą udział w produkcji żeńskich hormonów płciowych.
Dodatkowo już w okresie planowania ciąży warto wyeliminować z diety alkohol i rzucić palenie oraz ograniczyć spożycie kawy. Jeśli któreś z Was przyjmuje leki na przewlekłe choroby, warto wcześniej skonsultować się z lekarzem, gdyż wszelkie lekarstwa mogą mieć istotny wpływ na planowanie potomstwa.
O szczegółowe zasady suplementacji witamin i składników mineralnych przez przyszłych rodziców zapytaj swojego lekarza.