Akryloamid to substancja chemiczna zaliczana jako „prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi”. W badaniach na zwierzętach i ludziach przemysłowo narażonych na ten związek stwierdzono możliwość negatywnego wpływu, a nawet uszkodzenia układu nerwowego.
Związek ten powstaje w trakcie termicznego przetwarzania żywności (pieczenie, smażenie, grillowanie), w wyniku reakcji aminokwasu – asparaginy z cukrami redukującymi – głównie glukozą i fruktozą.
W badaniu oszacowano narażenie na akryloamid pochodzący z przekąsek i żywności typu fast food 284 dzieci w wieku 1-6 lat.
Z badania tego wynika, że:
Z racji tego, że akryloamid uznawany jest za substancję rakotwórczą i może stanowić zagrożenie dla zdrowia jego spożycie powinno być ograniczone do minimum, szczególnie wśród tak wrażliwej grupy, jaką są małe dzieci.
Opracowano na podstawie: Mojska H., Gielecińska I., „Ocena narażenia dzieci i młodzieży na akryloamid obecny w produktach fast food i przekąskach”, Problem Higieny i Epidemiologii 2012, 93(3): 613-617
Dowiedz się też więcej o żywności wysokoprzetworzonej