Powrót

gorący temat

Bezpieczna żywność dla Twojej rodziny

W dobie zagrożenia Covid 19 bezpieczeństwo żywności podawanej niemowlęciu i małemu dziecku jest kwestią priorytetową. Wg stanowiska Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikowanego w dniu 9.03.2020 , zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2 1. Jednak brak przestrzegania konkretnych zasad higieny podczas zakupów może wiele zmienić. Jak minimalizować ryzyko pojawiania się wirusa w naszym domu?

Bezpieczne zakupy produktów spożywczych

Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa podanymi przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) na miejsce zakupów należy:

  • wybierać w miarę możliwości małe sklepy,
  • dbać o zachowanie bezpiecznej odległości pomiędzy innymi kupującymi,
  • nie zabierać ze sobą dzieci, a sprawunki zrobić w rękawiczkach,
  • jak najszybciej jest to możliwe dokonując płatności w sposób bezgotówkowy.

Wg rekomendacji GIS handlowcy powinni ograniczyć eksponowanie żywności niepakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. Powodem może być nieodpowiedzialne zachowanie klientów, np. kichanie i kasłanie bez zabezpieczenia może spowodować niebezpieczeństwo mikrobiologiczne zakupywanej żywności. Niestety, tego czynnika nie możemy w 100% wykluczyć. Stąd, kupując żywność dla niemowlęcia warto sięgnąć po dania gotowe, specjalnie im dedykowane, z uwagi na fakt, iż są hermetycznie opakowane.

Więcej o daniach gotowych

Produkty gotowe są poddawane przez producenta obróbce termicznej, który to proces unieszkodliwia potencjalnie obecne wirusy i bakterie. Dodatkowo taka żywność spełnia rygorystyczne kryteria w zakresie norm na pozostałości środków ochrony roślin np. pestycydów, nawozów takich, jak azotany i azotyny oraz innych zanieczyszczeń, jak metale ciężki, czy groźne dla zdrowia metabolity pleśni. W przypadku ziemniaka i marchwi normy na pozostałości pestycydów są 3000 razy bardziej restrykcyjne, niż w przypadku żywności przeznaczonej dla osób dorosłych! 2 3 Żywność dedykowaną niemowlętom i małym dzieciom rozpoznamy po tzw. oznaczeniu wieku, czyli informacji producenta od którego miesiąca można podać dany posiłek dziecku. Podczas zakupów szukajmy na opakowaniu oznaczenia „od 4 miesiąca”, „od 6 miesiąca” itp. Dla poczucia bezpieczeństwa można po przyniesieniu zakupów dla maluszka umyć opakowaną żywność, aczkolwiek ta praktyka nie jest wymieniana przez GIS jako konieczna. Natomiast przed przyrządzaniem posiłków koniecznie należy umyć żywność surową, np. warzywa i owoce używając do tego wody z bezpiecznego źródła.

5 kroków do bezpieczniejszej żywności

Podczas przygotowywania posiłków dla swojego maluszka i innych domowników warto pamiętać 5 kroków do bezpieczniejszej żywności opracowanej przez Światową Organizację Zdrowia. Przede wszystkim koniecznym jest dokładne mycie rąk przynajmniej przez 30 sekund, jak również wszystkich powierzchni i narzędzi kuchennych. Szczególnie w porze wiosennej i letniej należy chronić swoją kuchnię przed owadami, które mogą roznosić zarazki. Żywność, którą gotujemy trzeba doprowadzić do właściwej temperatury. Biorąc pod uwagę ogólnie pojęte bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, należy się upewnić, że osiągnęła ona temperaturę wewnętrzną 70°C. Można to zrobić stosując specjalny termometr. W przypadku koronawirusa danie na ciepło jest bezpieczne, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60°C przez 30 min. Dlatego też wszystkie zupki, kaszki, czy duszne mięsa nie powinny być gotowane krócej 4 5.

Przygotowywanie i przechowywanie żywności jest także ważne

Podczas przygotowywania posiłków oddzielamy żywność ugotowaną od surowej, do ich przygotowania używamy oddzielnego sprzętu, a w celu jej przygotowania wkłada myją w oddzielne pojemniki. Surowa żywność, jak np. mięso, ryby, owoce morza, jaja może zawierać drobnoustroje, które po kontakcie z żywnością poddaną obróbce termicznej ponownie ją zakażą.

Po ugotowaniu dania dla maluszka należy pamiętać, że zgodnie z zasadami bezpieczeństwa nie powinno się pozostawiać go w temperaturze pokojowej dłużej, niż 2 godziny, bowiem mikroorganizmy mogą rozmnażać się bardzo szybko czyniąc żywność niezdatną do spożycia.Wszystkie łatwo psujące się produkty należy przechowywać w lodówce w temperaturze poniżej 5°C, w takich warunkach rozwój mikroorganizmów jest znacznie wolniejszy lub wręcz zatrzymany. Od tej reguły istnieje jednak kilka wyjątków, dlatego długie przechowywanie dań w lodówce, szczególnie dla najmłodszych nie jest zalecane 5.

Bezpieczeństwo pokarmu mamy

Wyjątkowym pokarmem dla maluszka jest mleko jego mamy. W przypadku jego odciągania i przechowywania konieczne jest zadbanie o bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Przed użyciem laktatora, niezależnie, czy jest on mechaniczny, czy elektryczny należy dokładnie umyć ręce, piersi i brodawki, jak również wszystkie elementy laktatora, które będą miały kontakt z pokarmem. Do tego celu można użyć zwykłych detergentów, a więc mydła i płynu do mycia naczyń pamiętając o dokładnym płukaniu. Przechowywanie mleka mamy wymaga wyparzenia szklanych pojemniczków. W przypadku naczyń plastikowych muszą one być dopuszczone do kontaktu z żywnością, nie powinno się używać pojemników jednorazowych po żywności. Mleko kobiece przechowywane w lodówce jest zdatne do spożycia przez maluszka przez maksymalnie 96 godzin (4 dni), a zamrożone nawet przez okres pół roku. Mleko wyjęte z lodówki najlepiej podgrzać delikatnie w podgrzewaczu lub w ciepłej kąpieli wodnej do temperatury ciała, aby nie utraciło ono swoich cennych własności, np. przeciwciał.Mleko z zamrażarki najlepiej jest rozmrażać w lodówce. Nie należy korzystać z mikrofalówki 6 7.

Bezpieczeństwo mleka modyfikowanego

Jeżeli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym, to najważniejszą zasadą bezpieczeństwa jest, aby przygotowywać je tuż przed podaniem dziecku w ilościach, jakie dziecko zazwyczaj zjada. Wszystkie akcesoria muszą być czyste i wysterylizowane. Jeśli dziecko nie wypije proponowanej mu porcji nie powinno się przechowywać pozostałego mleka nawet w lodówce, bowiem wraz ze śliną dziecka do resztek mleka dostają się drobnoustroje, których po kilku godzinach będzie już znacznie więcej, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia maluszka 8.

Przypisy Rozwiń

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.