Powrót

Czy każda żywność jest bezpieczna?

W dzisiejszych czasach dla zachowania zdrowia oprócz zbilansowania posiłków, ograniczenia spożycia cukru czy soli konieczne jest również dbanie o jakość składników, z których są one przygotowywane. Szczególną uwagę powinniśmy przykładać do troski o jakość diety najmłodszych.

Podczas uprawy warzyw, zbóż czy owoców wykorzystywane są różnego rodzaju środki ochrony roślin czy nawozy. Ich użycie zwiększa efektywność uprawy roślin, ale niesie również ze sobą ryzyko - pewna ich część może przedostać się do jadalnej części rośliny. Dodatkowo niektóre gatunki roślin mogą kumulować zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska. Skąd zatem możemy mieć pewność, że żywność, którą podajemy najmłodszym jest bezpieczna?

Proces produkcji żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego wyróżnia szczególna dbałość o jakość i bezpieczeństwo produktu finalnego. Reguluje to ustawodawstwo unijne. Każde zagrożenie mikrobiologiczne, chemiczne lub fizyczne może spowodować poważne ryzyko dla zdrowia konsumenta, dlatego każda żywność musi spełniać normy jakościowe zanim trafi na sklepowe półki. Poziomy zanieczyszczeń, które są dopuszczalne w żywności dla niemowląt są jednak dużo bardziej restrykcyjne, niż te dla żywności ogólnego przeznaczenia. Dotyczy to takich zanieczyszczeń jak: pozostałości środków ochrony roślin, pestycydów, nawozów stosowanych w uprawach (azotany, azotyny), zanieczyszczeń ze środowiska (metale ciężkie). Młody organizm inaczej metabolizuje szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego potrzebuje dużo większej ochrony. Przeczytaj artykuł i dowiedź się Dlaczego małe dzieci są szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia żywności? Oraz Jak wybrać żywność dla dziecka?

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.