Akceptacja ich delikatnego smaku w tym czasie wpłynie pozytywnie na ich spożywanie w okresie dzieciństwa i w dorosłym życiu. Badania wykazały, że jeżeli do diety dziecka jako pierwsze wprowadzi się warzywa w późniejszym życiu będą one jadły więcej warzyw niż dzieci, które zaczynają od owoców2! Sprawdź: Jak zwiększać akceptację warzyw u dziecka?
W momencie, gdy dotychczas podstawą diety malucha było mleko warto zacząć uzupełnianie diety od prostych, jednoskładnikowych posiłków. Początkowo należy wprowadzać typowe pokarmy uzupełniające np. warzywa, kaszki, kleiki, owoce3. Stopniowe zagęszczanie mleka poprzez dodatek kleików i kaszek zbożowych to uznany przez ekspertów i praktyczny sposób na „oswojenie” dziecka z nową konsystencją4. Kaszki i kleiki są lekkostrawne, neutralne w smaku i pozwalają na uzyskanie dużej różnorodności konsystencji – od prawie płynnej do gęstej, papkowatej – odpowiedniej do podawania łyżeczką.4
Nie dosalaj, nie dosładzaj i nie doprawiaj posiłków. Podawaj produkty pojedynczo, gotując na parze i przecierając. Wprowadzanie pokarmów u niemowląt warto skorzystać z żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci, gdyż zgodnie z prawem musi spełniać dużo bardziej rygorystyczne normy niż żywność ogólnego spożycia5. Podawanie niesłodzonych i niesolonych pokarmów uzupełniających jest kluczowe z powodu długofalowego wpływu na zdrowie dziecka i kształcenia właściwych nawyków żywieniowych w późniejszym życiu3
Dziecko wcześnie przyzwyczajone do różnorodności w kolejnych miesiącach łatwiej zaakceptuje nowe smaki6. Najlepszy efekt rozszerzania diety uzyskiwano, podając minimum 3 różne nowe warzywa w ciągu dnia, choć z uwagi na ewentualne reakcje alergiczne eksperci zalecają wprowadzanie pojedynczych pokarmów3. Zróżnicowany jadłospis sprzyja też wartości odżywczej diety, przy urozmaiconych posiłkach jest dużo większa szansa pokrycia zapotrzebowania malucha na ważne składniki.
Zaleca się, aby nowe wprowadzać pokarmy stopniowo,obserwując reakcję dziecka i zaczynając od małych ilości, np. 3-4 łyżeczek3. Przy wprowadzaniu glutenu również ważne jest by zaczynać od niewielkich ilości, eksperci zalecają z początku 1 płaską łyżeczkę kaszki glutenowej np. manny4. W pierwszym roku życia karmienie piersią albo mlekiem modyfikowanym pozostaje najważniejszą częścią pożywienia. Na samym początku chodzi jedynie o spróbowanie i oswojenie z nowym smakiem i konsystencją, ale wraz z wiekiem dziecka warto stopniowo zwiększać ilość podawanego pokarmu. W drugim półroczu życia jadłospis dziecka powinien zawierać już 2-3 posiłki uzupełniające.
Sytuacja, gdy dziecko krzywi się na nowy smak nie oznacza, że warto się już poddać! Do pełnej akceptacji nowego smaku potrzeba czasem wielu prób, nawet 10-153. Nie warto też rezygnować, gdy dziecko odrzuca nową konsystencję. Reakcje wymiotne i wypluwanie są przejawem adaptacji, a nie trudności z połykaniem, w ten sposób dziecko radzi sobie z wyrzucaniem z jamy ustnej kawałków jedzenia, których nie potrafi jeszcze rozdrobnić do przełknięcia7.
W związku z tym, że smaki warzywne są trudniejsze w akceptacji, to właśnie warzywa powinny być pierwszym pokarmem uzupełniającym w diecie dziecka7. Pierwsze owocowe smaki należy wprowadzać dopiero po koło 2 tygodniach, kontynuując podawanie warzyw. 8
Pamiętaj: 1000 pierwszych dni życia dziecka są kluczowym okresem jego rozwoju! To rodzic/opiekun decyduje CO dziecko zje, KIEDY I JAK jedzenie będzie podane. Dziecko decyduje CZY posiłek zje i ILE zje3.
Co wiesz o warzywach?