Przeprowadzone w Polsce badania pokazują, że niemal 90% dzieci w wieku 1-3 lat je za mało warzyw1. Rozwijanie akceptacji smaku warzyw jest trudniejsze w porównaniu z rozwijaniem akceptacji smaku owoców, ale wielokrotne podawanie różnych warzyw sprzyja rozwojowi tolerancji ich smaku2!
Ponieważ dzieci trudniej przyzwyczajają się do smaku warzyw niż owoców, eksperci zalecają, by właśnie od warzyw rozpocząć wprowadzanie nowych smaków do diety dziecka3.
Warzywa mają delikatniejszy smak. Gdy dziecko przyzwyczai się do mniej wyrazistego smaku warzyw, chętniej będzie sięgało po nie w przyszłości. Dopiero w następnej kolejności, po około 2 tygodniach, należy podawać maluchowi owoce, kontynuując podawanie warzyw4. Mają one intensywniejszy i słodszy smak. A ponieważ dziecko rodzi się z preferencją do smaku słodkiego5, owoce bardziej mu smakują. Dlatego jeśli na początku oswajania z nowymi pokarmami maluch zetknie się ze smakiem owoców, trudniej mu będzie później zaakceptować mniej wyraźny, gorzkawy smak warzyw. Co ciekawe, zaleca się by rozszerzanie diety zacząć właśnie od tych warzyw, które nie są słodkie w smaku np. zielone warzywa jak brokuły. Udowodniono, że jeżeli do diety dziecka jako pierwsze wprowadzi się warzywa w późniejszym życiu będą one jadły więcej warzyw niż dzieci, które zaczynają od owoców6!
Okres prenatalny oraz wiek niemowlęcy charakteryzują się dużą plastycznością w zakresie kształtowania preferencji do nowych smaków i zapachów7. Dlatego jest to najlepszy moment, by oswoić dziecko ze smakiem warzyw. Wprowadzanie nowych produktów zacząć nie wcześniej niż w 17 tygodniu życia, ale nie później niż w 26 tygodniu. Tak szeroki przedział umożliwia indywidualne podejście do dziecka i ocenę tego czy maluch jest już gotowy na rozszerzanie diety.
Co wiesz o warzywach?