O 1000 dni

Powrót

Poznawanie nowych smaków najlepiej zacząć od warzyw

Przeprowadzone w Polsce badania pokazują, że niemal 90% dzieci w wieku 1-3 lat je za mało warzyw1. Rozwijanie akceptacji smaku warzyw jest trudniejsze w porównaniu z rozwijaniem akceptacji smaku owoców, ale wielokrotne podawanie różnych warzyw sprzyja rozwojowi tolerancji ich smaku2!

Ponieważ dzieci trudniej przyzwyczajają się do smaku warzyw niż owoców, eksperci zalecają, by właśnie od warzyw rozpocząć wprowadzanie nowych smaków do diety dziecka3.

Dlaczego warzywa, a nie owoce?

Warzywa mają delikatniejszy smak. Gdy dziecko przyzwyczai się do mniej wyrazistego smaku warzyw, chętniej będzie sięgało po nie w przyszłości. Dopiero w następnej kolejności, po około 2 tygodniach, należy podawać maluchowi owoce, kontynuując podawanie warzyw4. Mają one intensywniejszy i słodszy smak. A ponieważ dziecko rodzi się z preferencją do smaku słodkiego5, owoce bardziej mu smakują. Dlatego jeśli na początku oswajania z nowymi pokarmami maluch zetknie się ze smakiem owoców, trudniej mu będzie później zaakceptować mniej wyraźny, gorzkawy smak warzyw. Udowodniono, że jeżeli do diety dziecka jako pierwsze wprowadzi się warzywa w późniejszym życiu będą one jadły więcej warzyw niż dzieci, które zaczynają od owoców6

Dlaczego to takie ważne?

Okres prenatalny oraz wiek niemowlęcy charakteryzują się dużą plastycznością w zakresie kształtowania preferencji do nowych smaków i zapachów7. Dlatego jest to najlepszy moment, by oswoić dziecko ze smakiem warzyw. Eksperci doradzają zatem, by najwcześniej po ukończeniu 17. Tygodnia i w momencie, gdy dziecko sygnalizuje gotowość na nowy pokarm, rozpocząć wzbogacanie diety od przecierów warzywnych.

 

Co wiesz o warzywach?

buttonybutton_2.png

Przypisy Rozwiń
  • 1. Weker H., Socha P. i wsp., Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia, Instytut Matki i Dziecka, 2016
  • 2. Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. Pediatria, 2014, 11.3 321-338.
  • 3. Fewtrell M. i wsp., Complementary feeding, A position paper by the ESPGHAN committee on nutrition. J PEDIATR GASTR NUTR, 2017, 64.1 119-132
  • 4. Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. Pediatria, 2014, 11.3 321-338.
  • 5. Neuhoff-Murawska i wsp., Wrodzone uwarunkowania „paradoksu preferencji smaku” u człowieka`, Standardy Medyczne Pediatria, 2018, T. 15, 268-274
  • 6. Barends C. i in., Effects of repeated exposure to either vegetables or fruits on infant’s vegetable and fruit acceptance at the beginning of weaning, Food Quality and Preference , 2013; 29:157–165
  • 7. Mika M., Matuszczyk P., Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u niemowląt i małych dzieci, Standardy Medyczne Pediatria, 2017, T. 14, 733-738

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.