Powrót

Jak naturalne antybiotyki wzmacniają odporność Twojego dziecka?

 

Budowanie odporności dziecka po pierwszym roku życia to ciągły proces. Jest wiele naturalnych substancji w żywności, które wzmacniają układ immunologiczny i chronią przed chorobami lub łagodzą ich objawy. Czy wiesz jak naturalnie wspomóc odporność Roczniaka? Sprawdź!

Naturalne antybiotyki

Wśród składników diety ważnymi pod kątem zwiększania odporności są substancje pochodzenia roślinnego takie jak polifenole, flawonoidy czy garbniki.1 Naturalnie wspomagają one pracę układu odpornościowego. Wśród produktów, które zawierają te substancje w znacznej ilości, wymienia się m.in. czosnek, imbir, miód i produkty pszczele oraz czarny bez.

Czosnek

Czosnek działa silnie bakteriobójczo na wiele drobnoustrojów. Stymuluje komórki układu odpornościowego do działania oraz posiada właściwości przeciwutleniające.2 Czosnek może być dodawany do diety roczniaka w różnej formie – jako przyprawa do sosów, gulaszów, a także jako dodatek do jogurtowego dipu do sałatki czy placuszków. Innym sposobem może być przygotowanie syropu z czosnku

 

Syrop z czosnku

Składniki:

  • 1 główka czosnku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 0,5 szklanki wody.

Przygotowanie:

Czosnek obrać i zmiażdżyć za pomocą praski. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, miód oraz wodę. Odstawić do lodówki na dwie doby. Następnie przecedzić przez gazę. Uzyskany syrop wlać do szklanego naczynia np. słoika i przechować w lodówce do 3 dni.3

 

Imbir

Imbir zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, które pobudzają pracę układu odpornościowego, hamują proces namnażania się bakterii oraz działają przeciwzapalnie.4 Imbir także może posłużyć jako przyprawa do dań dla malucha takich jak: gulasze, placuszki czy zdrowe desery jak zapiekane owoce. Aby wzmocnić organizm w walce z infekcją można także przygotować napar lub syrop z imbiru. Niestety należy liczyć się z tym, że małe dziecko może nie chcieć przyjąć przygotowanego preparatu z racji specyficznego smaku i zapachu imbiru.

 

Napar z imbiru

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 50 g obranego i pokrojonego w cienkie plasterki kłącza imbiru,
  • 3 strączki kardamonu,
  • 3 goździki,
  • miód,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Umyty i obrany imbir pokroić na drobne kawałki. Następnie dodać przyprawy i zalać wodą. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić. Napar trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed podaniem lekko podgrzać, dodać łyżeczkę miodu oraz kilka kropel soku z cytryny.3

 

Miód i produkty pszczele

Miód zawiera ponad 300 substancji aktywnych, które łagodzą ból gardła, pomagają zwalczyć chrypkę oraz obniżyć temperaturę ciała. Najlepsze efekty lecznicze można uzyskać stosując miód na początku stanu chorobowego.5 Miód do gorących napojów warto dodawać, gdy temperatura napoju już trochę spadnie – wtedy jego właściwości zostaną zachowane w większym stopniu. Pamiętaj, że z włączeniem miodu do diety dziecka należy poczekać do jego pierwszych urodzin.

Czarny bez

Zarówno kwiaty czarnego bzu jak i sok z jego owoców są cennym wsparciem w trakcie infekcji. Napar lub syrop z kwiatów jest stosowany jako środek napotny, przeciwgorączkowy i uszczelniający naczynia krwionośne. Podaj go dziecku, kiedy ma gorączkę i kaszel. Owoce czarnego bzu obfitują w flawonoidy i antocyjany, które działają przeciwwirusowo, i stymulująco na układ odpornościowy. Picie soku z czarnego bzu może naturalnie wspomóc odporność dziecka w okresie infekcyjnym.6  Zwróć uwagę by nie podawać słodzonego syropu z czarnego bzu, który jest bogaty w cukier i nie powinien być podawany dzieciom jako główny napój.

 

Co wiesz o odporności dziecka? Rozwiąż quiz!

sprawdź

 

Ikonografika
Przypisy Rozwiń
  • 1. Kardas M., Toczyńska K., Grochowalska-Niedoworok E. Naturalne przyprawy roślinne - skład chemiczny i właściwości prozdrowotne. Charakterystyka przypraw. Przemysł spożywczy, 2016, 70, 36-40.
  • 2. Kwiecień, Małgorzata, and Anna Winiarska-Mieczan. "Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne." Probl. Hig. Epidemiol 92.4 (2011): 789-791.
  • 3. a. b. D. Kotek, "Suplementy na odporność - colostrum, probiotyki, prebiotyki, imbir, czosnek", Kompendium wiedzy na temat odporności, Food Forum.
  • 4. Łażewska, Dominika, Kinga Miętkiewska, and Elżbieta Studzińska-Sroka. "Imbir lekarski–roślina o właściwościach neuroochronnych." Post. Fitoterap 4 (2019): 268-276.
  • 5. [Książek, Ewelina, et al. "Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej." Problemy Higieny i Epidemiologii 97.4 (2016)./fn] Aby zwiększyć zdrowotne działanie miodu, podawaj go razem z pyłkiem pszczelim, który wzbogaci miód o dodatkowe przeciwutleniacze.Majewska, Ewa, and Joanna Trzanek. "Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 42.4 (2009): 1089-1094.
  • 6. Waszkiewicz-Robak, Bożena, and B. Biller. "Właściwości prozdrowotne czarnego bzu." Problemy Higieny Epidemiologicznej 99.3 (2018): 217-224.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.