Co wiesz o odporności dziecka? Skip to main content

QuizCo wiesz o odporności dziecka?

pytanie 1/6

Odporność dziecka intensywnie się kształtuje w okresie 1000 pierwszych dni. Czy wiesz, który składnik wspomaga odporność i bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek?

Poprawna odpowiedź
Błędna odpowiedź

Żelazo to niezwykle ważny składnik odżywczy w diecie maluchów. Po ukończeniu 6 miesiąca życia organizm malucha powinien czerpać składniki odżywcze nie tylko z mleka, ale również z produktów spożywczych bogatych w żelazo. Ten składnik ma wpływ na rozwój funkcji poznawczych, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, wchodzi w skład wielu enzymów i uczestniczy w zwalczaniu wirusów i bakterii. Czy wiesz, że Roczniak potrzebuje aż 4x więcej żelaza niż dorosły w przeliczeniu na kilogram masy ciała? Dowiedz się, które produkty są bogate w ten składnik odżywczy.

pytanie 2/6

Układ odpornościowy dziecka jest całkowicie wykształcony w życiu płodowym, ale możemy go wspierać zdrowym żywieniem.

Poprawna odpowiedź
Błędna odpowiedź

Odporność dziecka kształtuje się jeszcze długo po narodzinach – nawet do 12. roku życia! Najintensywniej układ odpornościowy kształtuje się w 1000 pierwszych dniach życia dziecka. Podatność na infekcje w dzieciństwie można wytłumaczyć zatem niedojrzałością układu immunologicznego. Odporność malucha musi się stopniowo wykształcić i „nauczyć” skutecznie walczyć z infekcjami. Jednym z czynników, które wspiera układ odpornościowy malucha jest jego prawidłowa dieta. Składniki odżywcze, które są ważne dla wsparcia odporności to między innymi witamina A, C, a także witamina D, której roczne dziecko potrzebuje nawet 6 razy więcej niż osoba dorosła (w przeliczeniu na kilogram masy ciała).

pytanie 3/6

Prebiotyki (np. oligosacharydy) to składniki, które wpływają na kształtowanie odporności.

Poprawna odpowiedź
Błędna odpowiedź

Prebiotyki (np. oligosacharydy) stumulują korzystnie rozrost mikrobioty jelitowej, tworząc przyjazne środowisko w jelicie dla bakterii probiotycznych. Jednak za kluczowe w rozwoju właściwej mikrobioty jelitowej dziecka są galaktooligosacharydy (ang. galaktooligosaccharides, GOS). Te unikatowe składniki mleka kobiecego określane są również jako HMO (ang. human milk oligosaccharides, HMO) – oligosacharydy mleka kobiecego. Od tego, jakie mikroorganizmy zasiedlą układ pokarmowy maluszka w ciągu pierwszych dwóch lat jego życia zależeć będzie m.in. zdolność do zwalczania infekcji.

pytanie 4/6

Żelazo jest jednym ze składników odżywczych, którego niedobór w diecie może wpływać negatywnie na układ odpornościowy. Czy wiesz, która witamina wspomaga wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym?

Poprawna odpowiedź
Błędna odpowiedź

Żelazo i witamina C lubią być razem w parze! Oba składniki pomagają w kształtowaniu odporności, więc warto je łączyć w posiłkach, szczególnie że dzieci po 1 roku życia mają wyższe zapotrzebowanie na te składniki niż dorośli! Dowiedz się jak je łączyć:

pytanie 5/6

Zbilansowana dieta to dieta, która dostarcza niezbędnej do rozwoju energii, białka, tłuszczy, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Czy wiesz, o których składnikach powinniśmy szczególnie pamiętać dbając o odporność malucha?

Poprawna odpowiedź
Błędna odpowiedź

Zbilansowana dieta i zapobieganie niedoborom żywieniowym to podstawa dbania układ odpornościowy! Składnikami, które korzystnie na niego wpływają są m in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, żelazo, witamina A, C, D. Okazuje się, że ponad 90% polskich dzieci ma niedobór witaminy D, a przecież potrzebują ich 6 razy więcej w przeliczeniu na kg. m.c niż dorośli! Deficyt witaminy D jest coraz częściej postrzegany jako czynnik ryzyka infekcji, związanych z niedoborami odporności, dlatego w przypadku niemowląt i małych dzieci, niezbędne jest uzupełnianie go w diecie. Pomocnym rozwiązaniem może okazać się podawanie mleka modyfikowanego zamiast mleka krowiego w celu uzupełnienia niedoborów składników odżywczych – badania udowodniły, że podawanie dziennie 2 kubków mleka modyfikowanego typu Junior pozwala uzupełnić dietę malucha w cenne składniki odżywcze jak żelazo czy witamina D.

pytanie 6/6

Dzieci w wieku 1-3 to grupa, która jest narażona na niedobory żywieniowe, dlatego niezbędne jest suplementowanie wielu składników odżywczych

Poprawna odpowiedź
Błędna odpowiedź

Dzieci w wieku 1-3 są narażone na niedobory żywieniowe – jak wskazują wyniki badań. Jednak najlepszy sposób na uzupełnienie cennych składników odżywczych w jego małym organizmie jest prawidłowe bilansowanie diety! Sposób odżywiania malucha musi odpowiedzieć na całodzienne zapotrzebowanie intensywnie rozwijającego się organizmu, a przecież Junior potrzebuje niektórych składników więcej niż dorosły (w przeliczeniu na kg/m.c). Okazuje się, że polskie Roczniaki są narażone na niedobory, bo aż 42% z nich otrzymuje za mało wapnia, 94% niewystarczająco witaminy D a blisko co trzecie dziecko ma za mało jodu w diecie.

Twój wynik

/

Dowiedz się więcej, sprawdź artykuły z kategorii Rozwój i Żywienie niemowlęcia