Skip to main content

Czy każda żywność jest bezpieczna?

W dzisiejszych czasach dla zachowania zdrowia oprócz zbilansowania posiłków, ograniczenia spożycia cukru czy soli konieczne jest również dbanie o jakość składników, z których są one przygotowywane. Szczególną uwagę powinniśmy przykładać do troski o jakość diety najmłodszych.


Podczas uprawy warzyw, zbóż czy owoców wykorzystywane są różnego rodzaju środki ochrony roślin czy nawozy. Ich użycie zwiększa efektywność uprawy roślin, ale niesie również ze sobą ryzyko – pewna ich część może przedostać się do jadalnej części rośliny. Dodatkowo niektóre gatunki roślin mogą kumulować zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska. Skąd zatem możemy mieć pewność, że żywność, którą podajemy najmłodszym jest bezpieczna?


Proces produkcji żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego wyróżnia szczególna dbałość o jakość i bezpieczeństwo produktu finalnego. Reguluje to ustawodawstwo unijne. Każde zagrożenie mikrobiologiczne, chemiczne lub fizyczne może spowodować poważne ryzyko dla zdrowia konsumenta, dlatego każda żywność musi spełniać normy jakościowe zanim trafi na sklepowe półki. Poziomy zanieczyszczeń, które są dopuszczalne w żywności dla niemowląt są jednak dużo bardziej restrykcyjne, niż te dla żywności ogólnego przeznaczenia. Dotyczy to takich zanieczyszczeń jak: pozostałości środków ochrony roślin, pestycydów, nawozów stosowanych w uprawach (azotany, azotyny), zanieczyszczeń ze środowiska (metale ciężkie). Młody organizm inaczej metabolizuje szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego potrzebuje dużo większej ochrony. Przeczytaj artykuł i dowiedź się Dlaczego małe dzieci są szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia żywności? Oraz Jak wybrać żywność dla dziecka?