Skip to main content

Ciąża po czterdziestce – wpływ diety na organizm

Według statystyk, w Polsce w ciążę w wieku 40 roku lat zachodzi około 2% kobiet. Jednak współczesny tryb życia coraz bardziej przesuwa tę granicę. Jakie konsekwencje niesie ze sobą decyzja o późnej ciąży?

Szanse na ciążę po czterdziestce

Wpływ na płodność kobiety po 40. roku życia ma przede wszystkim tzw. rezerwa jajnikowa, czyli to, ile komórek jajowych zostało w organizmie. Ich liczba zmniejsza się w ciągu życia wraz z każdym cyklem owulacyjnym, a tuż przed menopauzą zanika zupełnie. Wraz z wiekiem pogarsza się również jakość oocytów odpowiedzialnych za funkcjonowanie komórek jajowych. W związku z tym szansa na zajście w ciążę lub utrzymanie zarodka zmniejsza się z 75% u zdrowych kobiet przed 35. rokiem życia do 5-10% u pań po czterdziestce.

Jak dieta może wpłynąć na szanse poczęcia dziecka i zdrową ciążę po czterdziestce?

Pośpiech  i  nieregularny  tryb  życia  sprawia,  że  nasza  dieta  jest  daleka  od  ideału. Planując ciążę, zwłaszcza ciążę w późniejszym wieku,  koniecznie  musimy zwrócić uwagę  na  to,  jak się odżywiamy. Niedobory pewnych witamin i minerałów lub ich nadmiar mogą znacznie utrudniać zapłodnienie lub powodować zwiększone ryzyko poronień lub chorób.

Ważną rolę  w zajściu  w ciążę  odgrywa  progesteron.  Jego  niskie wartości są przyczyną zaburzeń  fazy lutealnej  cyklu  menstruacyjnego.  W odżywianiu powinnyśmy więc zwrócić uwagę  na witaminę  B6, która  ma wpływ  na  poziom  tego  hormonu.  Niedobór  progesteronu wiąże się również  z  niedoborem magnezu. Do zachowania prawidłowości cyklu potrzebny jest też cynk. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu androgenów, estrogenów i progesteronu, owulacji i rozwoju zarodka.

Wspomagająco zaleca się stosowanie wiesiołka, oleju z siemienia lnianego oraz syropu prawoślazowego, dzięki którym poprawia się jakość i ilość płodnego śluzu szyjkowego.

O które składniki zadbać szczególnie?

Przynajmniej na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę, a także po zapłodnieniu ważnym składnikiem diety będzie kwas foliowy , dzięki któremu można uniknąć wielu problemów związanych z wadami cewy nerwowej.

Istotnym  składnikiem  jest  także żelazo.  Jego  zapotrzebowanie  w  ciąży  wzrasta  do  27mg/dzień. Niedobór żelaza może skutkować ograniczeniami  wzrastania płodu,  przedwczesnym  porodem  oraz zmniejszoną odpornością dziecka w przyszłości.

Dziecko  lepiej  się  rozwija,  gdy  mama  suplementuje  kwasy  Omega-3.  Wpływają  one  nie  tylko  na inteligencję u dzieci, ale także pomagają donosić ciążę i zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu.

Dieta  w ciąży  przede  wszystkim  powinna być zbilansowana, różnorodna  i pełnowartościowa.  Warto dowiedzieć się więcej, aby uniknąć nadmiarów i niedoborów witamin i minerałów.

Czy ciąża po czterdziestce musi być trudna?

Według badań ciąża po czterdziestce niesie ze sobą większe ryzyko komplikacji. Ze względu na dziecko zaleca się  wykonanie badań  prenatalnych  nieinwazyjnych  z  krwi  matki  lub  inwazyjnych  z materiału pobieranego bezpośrednio  od płodu,  w  celu  wykrycia  wad  genetycznych.  W  przypadku  matki rośnie ryzyko  problemów związanych  z układem  sercowo-naczyniowym,  m.in. nadciśnienia  indukowanego ciążą (PIH) czy problemów z funkcjonowaniem nerek. Najczęstszym problemem jest cukrzyca ciążowa, która również ma wpływ na przebieg ciąży.

Na szczęście dzisiejsza medycyna jest na tyle rozwinięta, że z większością tego typu komplikacji jest w stanie sobie poradzić. Odpowiednia opieka lekarska w ciąży i wybór specjalistycznego szpitala znacznie ograniczają powyższe ryzyka związane z ciążą w późnym wieku. Rodzaj porodu jest ściśle związany ze stanem mamy i dziecka i o tym, czy urodzi się naturalnie, czy przez cięcie cesarskie zdecyduje lekarz dyżurny.