Powrót

Ciąża po czterdziestce - wpływ diety na organizm

Według statystyk, w Polsce w ciążę w wieku 40 roku lat zachodzi około 2% kobiet. Jednak współczesny tryb życia coraz bardziej przesuwa tę granicę. Jakie konsekwencje niesie ze sobą decyzja o późnej ciąży?

Szanse na ciążę po czterdziestce

Wpływ na płodność kobiety po 40. roku życia ma przede wszystkim tzw. rezerwa jajnikowa, czyli to, ile komórek jajowych zostało w organizmie. Ich liczba zmniejsza się w ciągu życia wraz z każdym cyklem owulacyjnym, a tuż przed menopauzą zanika zupełnie. Wraz z wiekiem pogarsza się również jakość oocytów odpowiedzialnych za funkcjonowanie komórek jajowych. W związku z tym szansa na zajście w ciążę lub utrzymanie zarodka zmniejsza się z 75% u zdrowych kobiet przed 35. rokiem życia do 5-10% u pań po czterdziestce.

Jak dieta może wpłynąć na szanse poczęcia dziecka i zdrową ciążę po czterdziestce?

Pośpiech  i  nieregularny  tryb  życia  sprawia,  że  nasza  dieta  jest  daleka  od  ideału. Planując ciążę, zwłaszcza ciążę w późniejszym wieku,  koniecznie  musimy zwrócić uwagę  na  to,  jak się odżywiamy. Niedobory pewnych witamin i minerałów lub ich nadmiar mogą znacznie utrudniać zapłodnienie lub powodować zwiększone ryzyko poronień lub chorób.

Ważną rolę  w zajściu  w ciążę  odgrywa  progesteron.  Jego  niskie wartości są przyczyną zaburzeń  fazy lutealnej  cyklu  menstruacyjnego.  W odżywianiu powinnyśmy więc zwrócić uwagę  na witaminę  B6, która  ma wpływ  na  poziom  tego  hormonu.  Niedobór  progesteronu wiąże się również  z  niedoborem magnezu. Do zachowania prawidłowości cyklu potrzebny jest też cynk. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu androgenów, estrogenów i progesteronu, owulacji i rozwoju zarodka.

Wspomagająco zaleca się stosowanie wiesiołka, oleju z siemienia lnianego oraz syropu prawoślazowego, dzięki którym poprawia się jakość i ilość płodnego śluzu szyjkowego.

O które składniki zadbać szczególnie?

Przynajmniej na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę, a także po zapłodnieniu ważnym składnikiem diety będzie kwas foliowy , dzięki któremu można uniknąć wielu problemów związanych z wadami cewy nerwowej.

Istotnym  składnikiem  jest  także żelazo.  Jego  zapotrzebowanie  w  ciąży  wzrasta  do  27mg/dzień. Niedobór żelaza może skutkować ograniczeniami  wzrastania płodu,  przedwczesnym  porodem  oraz zmniejszoną odpornością dziecka w przyszłości.

Dziecko  lepiej  się  rozwija,  gdy  mama  suplementuje  kwasy  Omega-3.  Wpływają  one  nie  tylko  na inteligencję u dzieci, ale także pomagają donosić ciążę i zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu.

Dieta  w ciąży  przede  wszystkim  powinna być zbilansowana, różnorodna  i pełnowartościowa.  Warto dowiedzieć się więcej, aby uniknąć nadmiarów i niedoborów witamin i minerałów.

Czy ciąża po czterdziestce musi być trudna?

Według badań, ciąża po czterdziestce niesie ze sobą większe ryzyko komplikacji. Ze względu na dziecko zaleca się  wykonanie badań  prenatalnych  nieinwazyjnych  z  krwi  matki  lub  inwazyjnych  z materiału pobieranego bezpośrednio  od płodu,  w  celu  wykrycia  wad  genetycznych.  W  przypadku  matki rośnie ryzyko  problemów związanych  z układem  sercowo-naczyniowym,  m.in. nadciśnienia  indukowanego ciążą (PIH) czy problemów z funkcjonowaniem nerek. Najczęstszym problemem jest cukrzyca ciążowa, która również ma wpływ na przebieg ciąży.

Na szczęście dzisiejsza medycyna jest na tyle rozwinięta, że z większością tego typu komplikacji jest w stanie sobie poradzić. Odpowiednia opieka lekarska w ciąży i wybór specjalistycznego szpitala znacznie ograniczają powyższe ryzyka związane z ciążą w późnym wieku. Rodzaj porodu jest ściśle związany ze stanem mamy i dziecka i o tym, czy urodzi się naturalnie, czy przez cięcie cesarskie zdecyduje lekarz dyżurny.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.