Powrót

Czy jedzenie orzechów w ciąży ma wpływ na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

Zbadano, czy istnieje związek między spożyciem orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez matki w okresie okołociążowym a ryzkiem wystąpienia alergii na te produkty u ich dzieci. Co wykazało badanie?

Orzechy w ciąży

Orzechy to grupa produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. W czasie ciąży aż o 50% wzrasta zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe1! Ponieważ nasz organizm ich nie wytwarza, powinny być dostarczane z pożywienia. Źródłem tej ważnej grupy składników oprócz olejów roślinnych i tłustych ryb morskich są także orzechy i nasiona (np. dyni, słonecznika)2. Orzechy zawierają także wysokiej jakości białko roślinne, błonnik, witaminy E, B1, PP, B6, cholinę, magnez, miedź, mangan i potas1. Orzechy składają się zatem z szeregu substancji korzystnych dla zdrowia i powinny często gościć w diecie kobiet w ciąży. Wiele ciężarnych unika jednak orzechów w celu profilaktyki alergii u dziecka. Zwłaszcza orzeszki ziemne wzbudzają dużo kontrowersji, dlatego naukowcy przeprowadzili badanie mierzące wpływ spożycia orzechów w ciąży na ryzyko wystąpienia alergii u dzieci.

Orzeszki ziemne w ciąży a alergia

Badanie wpływu konsumpcji orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez kobiety w okresie okołociążowym na ryzyko wystąpienia alergii u ich dziecka przeprowadzono na grupie 10 907 osób. Jego uczestnikami były dzieci kobiet, które w ciąży brały udział w programie Nurses’ Health Study II (monitorowały swoją dietę przed ciążą, w jej trakcie i krótko po porodzie)3.

Badanie wykazało:

  • Spośród 8205 dzieci zidentyfikowano 308 przypadków alergii pokarmowej, w tym 140 przypadków alergii na orzeszki ziemne/ inne orzechy;
  • Częstość występowania alergii na orzeszki ziemne/inne orzechy była znacznie mniejsza u dzieci matek (nie mających alergii), które spożywały w większej ilości orzechy (≥ 5 razy na miesiąc) w okresie okołociążowym w przeciwieństwie do kobiet, których spożycie było mniejsze (< 1 na miesiąc).

Wyniki powyższego badania pokazują, że wczesna ekspozycja na alergen zwiększa tolerancję oraz obniża ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej w dzieciństwie.

Profilaktyka alergii

Naukowcy potwierdzili, że wykluczanie orzechów w ciąży nie jest konieczne. Co więcej, wykazano że u kobiet, które spożywają odpowiednie ilości kwasów z grupy omega-3 zmniejsza się ryzyko rozwoju alergii u dzieci w wieku późniejszym2! Zgodnie z obecnym stanem wiedzy w ciąży absolutnie nie zaleca się stosowania diet eliminacyjnych mających rzekomo zapobiegać wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka. Skuteczność działania takich metod nie została potwierdzona w badaniach naukowych, natomiast dietą eliminacyjną przyszła mama może wyrządzić szkody sobie i dziecku2.

 

Przypisy Rozwiń
  • 1. a. b. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.
  • 2. a. b. c. Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 3. Frazier L. i wsp., Prospective study of peripregnancy consumption of peanuts or tree nuts by mothers and the risk of peanut or tree nut allergy in their offspring. JAMA Pediatrics, 2014, 168.2: 156-162.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.