Orzechy to grupa produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. W czasie ciąży aż o 50% wzrasta zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe1! Ponieważ nasz organizm ich nie wytwarza, powinny być dostarczane z pożywienia. Źródłem tej ważnej grupy składników oprócz olejów roślinnych i tłustych ryb morskich są także orzechy i nasiona (np. dyni, słonecznika)2. Orzechy zawierają także wysokiej jakości białko roślinne, błonnik, witaminy E, B1, PP, B6, cholinę, magnez, miedź, mangan i potas1. Orzechy składają się zatem z szeregu substancji korzystnych dla zdrowia i powinny często gościć w diecie kobiet w ciąży. Wiele ciężarnych unika jednak orzechów w celu profilaktyki alergii u dziecka. Zwłaszcza orzeszki ziemne wzbudzają dużo kontrowersji, dlatego naukowcy przeprowadzili badanie mierzące wpływ spożycia orzechów w ciąży na ryzyko wystąpienia alergii u dzieci.
Badanie wpływu konsumpcji orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez kobiety w okresie okołociążowym na ryzyko wystąpienia alergii u ich dziecka przeprowadzono na grupie 10 907 osób. Jego uczestnikami były dzieci kobiet, które w ciąży brały udział w programie Nurses’ Health Study II (monitorowały swoją dietę przed ciążą, w jej trakcie i krótko po porodzie)3.
Badanie wykazało:
Wyniki powyższego badania pokazują, że wczesna ekspozycja na alergen zwiększa tolerancję oraz obniża ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej w dzieciństwie.
Naukowcy potwierdzili, że wykluczanie orzechów w ciąży nie jest konieczne. Co więcej, wykazano że u kobiet, które spożywają odpowiednie ilości kwasów z grupy omega-3 zmniejsza się ryzyko rozwoju alergii u dzieci w wieku późniejszym2! Zgodnie z obecnym stanem wiedzy w ciąży absolutnie nie zaleca się stosowania diet eliminacyjnych mających rzekomo zapobiegać wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka. Skuteczność działania takich metod nie została potwierdzona w badaniach naukowych, natomiast dietą eliminacyjną przyszła mama może wyrządzić szkody sobie i dziecku2.