Które pokarmy można łączyć w jedzeniu? Skip to main content

Dobre połączenia

Wiedza na temat łączenia poszczególnych produktów spożywczych pomaga maksymalnie wykorzystać zawarte w nich składniki odżywcze. Specjalnie z myślą o rodzicach przygotowaliśmy krótkie zestawienie dobrych połączeń najpopularniejszych produktów.

Mięso z kaszą i gotowanymi warzywami


Mięso jest ważnym źródłem żelaza. Zawarty w mięsie oraz rybach tzw. czynnik mięsny (meat factor) zwiększa wchłanianie żelaza. Jednak pierwiastek ten występuje również w warzywach i kaszach. Dlatego, aby zwiększyć przyswajalność żelaza w nich zawartego, warto łączyć dania mięsne z warzywami i kaszami.

Niemięsne źródła żelaza oraz produkty bogate w witaminę C


Poza mięsem i rybami żelazo jest obecne w takich produktach, jak: jaja, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa, suszone owoce, płatki zbożowe i kasze. Aby zwiększyć przyswajalność żelaza zawartego w tych produktach, należy łączyć je ze warzywami i owocami bogatymi w witaminę C. Należą do nich: pomidory, papryka, brokuły, natka pietruszki, czarna porzeczka, mandarynki, pomarańcze, kiwi, truskawki, soki owocowe 100%.
Dobrym połączeniem będą zatem: ziemniaki lub kasze z natką pietruszki, lub koperkiem oraz surówką, lub kiszonką. Kwasy organiczne zawarte w kiszonej kapuście i ogórkach kiszonych również działają korzystnie na przyswajanie żelaza.
Natomiast dodanie do surówki soku z cytryny zapewnia dodatkową dawkę witaminy C.
Kolejnym dobrym połączeniem w tym zestawie jest kasza jaglana lub ryż oraz maliny i śmietanka lub jogurt naturalny. Dodawanie owoców, takich jak truskawki, maliny, porzeczki, ananas, kiwi, które są dobrym źródłem witaminy C, do kasz, płatków czy ryżu ułatwia przyswajanie żelaza ze zbóż.

Produkty zawierające kwas szczawiowy z nabiałem


Kwas szczawiowy, który jest zawarty w szpinaku, szczawiu, botwince i rabarbarze, źle wpływa na przyswajanie wapnia. Jeśli jednak dodasz do tych produktów mleko, śmietanę lub jajko, to wapń zawarty w nabiale czy w jajku połączy się z kwasem szczawiowym z tych warzyw, nie naruszając zasobów wapnia w organizmie. Dobrymi połączeniami w tym zestawie są: szpinak i produkty mleczne (np. sery) oraz zupa szczawiowa i jajko.