Wspólne gotowanie rodziców z dziećmi Skip to main content

Wspólne gotowanie z dzieckiem – frajda i nauka w jednym!

Rodzice gotują z dzieckiem

Wspólne gotowanie z dziećmi to nie tylko sposób na przygotowanie posiłku, ale przede wszystkim okazja do budowania więzi rodzinnych, nauki nowych umiejętności i kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Nawet małe dzieci mogą pomagać w kuchni –  mieszać, zgniatać, dekorować. Nie bójmy się więc bałaganu – korzyści płynące ze wspólnego gotowania są warte każdego sprzątania!

Co daje nam wspólne gotowanie z dzieckiem?

Po pierwsze wzmacnia więzi rodzinne. Wspólne spędzanie czasu w kuchni sprzyja budowaniu pozytywnych relacji między dziećmi a rodzicami. Pozwala na rozmowę, śmiech i tworzenie wspólnych bezcennych wspomnień.

Po drugie, to wspaniała okazja do nauki przez zabawę. Podczas przygotowywania posiłków dzieci mogą ćwiczyć, motorykę ręki, liczenie, mierzenie, a nawet czytanie. Wspólne gotowanie pozwala również na poznanie nowych produktów i smaków, co z kolei rozwija ciekawość świata dziecka.

Po trzecie, wspólne gotowanie to równocześnie kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Pozwala uczyć dzieci o wartościach odżywczych różnych produktów i komponować zbilansowane posiłki. Według badań, dzieci, które regularnie gotują z rodzicami, chętniej jedzą warzywa i owoce, mają lepszą znajomość wartości odżywczych różnych produktów i są bardziej skłonne do samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków1Janet Poppendieck, The effects of cooking interventions on children’s eating behaviors and food-related knowledge and skills: A systematic review”, 2017..

I w końcu dzieci, które gotują, czują się dumne ze swoich osiągnięć i nabierają pewności siebie. Doświadczają, że potrafią coś zrobić samodzielnie i są wartościowymi członkami rodziny.

Szukasz pomysłu na wspólne gotowanie?

W tygodniu często brakuje nam czasu na wspólne gotowanie. Ale nie rezygnujmy z włączenia dzieci do zadań w kuchni! Nawet gdy się spieszymy, możemy wspólnie wyczarować coś pysznego.

Już wspólne przygotowanie kaszki, płatków lub owoców z jogurtem to dobry początek. Innymi pomysłami mogą być:

  • Przygotowanie najprostszych przekąsek, takich jak kanapki, sałatki czy owocowe smoothie,
  • Wyrabianie ciasta czy przygotowanie posiłków z ulubionej kaszki jak placki, czy naleśniki,
  • Pieczenie ciasteczek lub babeczek i dekorowanie posiłków – szczególnie przy okazji rodzinnych wydarzeń,
  • Jeśli czas i finanse pozwolą, dobrym pomysłem jest uczestnictwo w warsztatach kulinarnych opracowanych dla dzieci, np., wspólne robienie kiszonek.

Zachęcamy do wspólnego gotowania z dziećmi! To nie tylko przyjemny sposób na spędzenie czasu, ale również inwestycja w ich zdrowie i przyszłość.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Janet Poppendieck, The effects of cooking interventions on children’s eating behaviors and food-related knowledge and skills: A systematic review”, 2017.