Spis treści
Jadłospis dla 3 latka powinien uwzględnić produkty zbożowe. Dlaczego? Są bogate w węglowodany, błonnik, a także w wapń, magnez czy potas. Walory odżywcze produktów zbożowych zależą jednak od sposobu ich przetworzenia i rodzaju użytego ziarna. Najwięcej wartości mają oczywiście produkty pełnoziarniste, czyli takie, które zostały zrobione z pełnego ziarna – zmielone razem z łupiną. Dzięki temu do wyrobów dostaje się cenny błonnik oraz więcej składników odżywczych. Prawidłowe żywienie dziecka w tym wieku wymaga podawania co najmniej 5 różnorodnych posiłków dziennie z produktami zbożowymi – najlepiej pełnoziarnistymi. Do diety swojego trzylatka dodaj makaron pełnoziarnisty, kasze, pieczywo typu graham, pełnoziarniste krakersy, brązowy ryż czy pełnoziarniste tortille.
Dieta 3 latka powinna zawierać warzywa i owoce. Minimalnie przetworzone warzywa powinny znajdować się na talerzu dziecka podczas każdego posiłku. Owoce także powinny stanowić codzienny element jadłospisu. Przede wszystkim należy używać świeżych warzyw i owoców sezonowych, w okresie jesieni i zimy można zaś wykorzystywać mrożonki. Dobrym sposobem na zwiększenie ilości warzyw są koktajle, gulasze, pasty warzywne do chleba czy naleśniki z farszem warzywnym.
Najważniejszym składnikiem odżywczym mleka i jego przetworów jest wapń, który odpowiada przede wszystkim za prawidłowy rozwój układu kostnego. Produkty mleczne zawierają również potas, cynk, magnez, fosfor, a także witaminy z grupy B. Najlepszymi produktami z tej grupy są mleko, jogurty i kefiry (najlepiej naturalne), sery twarogowe, które można podawać codziennie. Ograniczyć należy natomiast spożycie serów podpuszczkowych (np. sera żółtego), ponieważ zawierają dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych i soli. Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dziecka powyżej 3. roku życia wynosi 800-1000 mg. Taką ilość wapnia zaspokajają np. 2-3 szklanki mleka (z czego część może być zastępowana np. jogurtem naturalnym).
Na następnym piętrze piramidy żywienia dziecka w wieku przedszkolnym są produkty białkowe. Zalicza się do nich mięso, drób, ryby, jaja i rośliny strączkowe. Żywienie dzieci w wieku 4-6 lat powinno uwzględniać około 120 g żywności dostarczającej białko.
Pełnią szereg ważnych funkcji jako źródło energii dla młodego, rozwijającego się organizmu dziecka, ale nie tylko Produkty takie jak ryby morskie, oleje roślinne, nasiona i orzechy dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT, których organizm człowieka sam nie wytwarza i które muszą być dostarczane z żywnością. Tłuszcze są niezbędne we wchłanianiu rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K, których niedobór może prowadzić do zaburzenia wzrostu i rozwoju Twojego dziecka. Dlatego też nie należy ograniczać spożycia tłuszczu przez niemowlęta i małe dzieci do 3. roku życia. Z kolei w diecie dzieci powyżej 4. roku tłuszcz powinien dostarczać od 25% do 35% energii z całodziennej diety.
Zdrowe jedzenie dla 3 latka? Na pewno nie są to słodkie i słone, przetworzone przekąski. Gotowe produkty cukiernicze, produkty typu fast food, słone i słodkie przekąski w diecie dzieci przedszkolnych powinny pojawiać się sporadycznie. Oznacza to, że organizm dziecka nie potrzebuje ich do prawidłowego rozwoju, a także, że należy jak najbardziej ograniczać ich ilość w diecie malucha. Nadmierne spożycie cukru to bardzo częsty błąd żywieniowy. Dzieci, które spożywają dużo słodyczy, niechętnie jedzą owoce i warzywa. Często też obserwuje się u nich próchnicę, gdyż cukier jest bardzo dobrą pożywką dla bakterii. W skład słodyczy takich jak ciastka wchodzą niekorzystne dla zdrowia tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Nie zawierają one natomiast żadnych składników odżywczych – są to puste kalorie, które mogą prowadzić do nadwagi bądź otyłości.