Gdy myślimy o wapniu, natychmiast zaczynamy myśleć o mleku. Nic dziwnego. Picie mleka i spożywanie produktów mlecznych to najlepszy sposób na zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki wapnia każdego dnia.
Dzienne zapotrzebowanie zaspokoją: 2 szklanki mleka, kubeczek jogurtu (około 180 g) oraz plasterek sera żółtego.
Wydaje się, że to dużo? Dodawaj mleko i ser do gotowanych potraw. Rób sosy z dodatkiem sera, pij gorące kakao na mleku, dodawaj mleko do herbaty i kawy, jedz płatki na mleku, zabielaj zupy jogurtem naturalnym lub mlekiem.
Warto wybierać produkty z obniżoną zawartością tłuszczu. Mniejsza wartość kaloryczna przy takiej samej zawartości wapnia posłuży kościom… i talii!
Wapń zawierają także niektóre warzywa i nasiona (np. jarmuż, boćwina, brokuły, kapusta, szpinak, rośliny strączkowe, pestki słonecznika, sezam) jednak w znacznie mniejszej ilości i gorzej przyswajalne niż z produktów mlecznych1.
Przykładowo - aby dostarczyć 1000 mg wapnia należy łącznie spożyć dziennie 3 szklanki mleka roślinnego wzbogacanego w wapń.
Z kolei aby dostarczyć 1000 mg wapnia z niefortyfikowanych (niewzbogacanych) źródeł roślinnych należy łącznie spożyć dziennie: 1 szklankę białej ugotowanej fasoli, 1 szklankę gotowanych brokułów, 5 suszonych fig, 2 szklanki posiekanej surowej kapusty pekińskiej, 2 szklanki gotowanego jarmużu, 2 pomarańcze, 3 łyżki sezamu2. W praktyce zatem nie jest możliwe by CODZIENNIE spożywać tak duże ilości wymienionych produktów. Oczywiście warto je włączać do diety, ale bez produktów wzbogacanych istnieje wysokie ryzyko ryzyko niedoboru. A deficyt składników może negatywnie rzutować na zdrowie mamy oraz dziecka.
Skorzystaj z kalkulatora i sprawdź, ile wapnia jest w Twojej diecie! Wystarczy, że wybierzesz produkty, które spożywasz w ciągu jednego dnia.