Skip to main content

Jak zaspokoić zapotrzebowanie na wapń w trakcie ciąży?

Wapń jest istotnym elementem diety w okresie ciąży, jednym z najważniejszych składników kości, ważnym m.in. w profilaktyce osteoporozy. Odpowiednia ilość wapnia w codziennym pożywieniu przyszłej mamy zapewnia również prawidłową gęstość kostną u noworodka. 


Wapń odgrywa także ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a  odpowiednia ilość tego składnika w diecie może zapobiegać występowaniu nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu.

Jak dostarczać wapń w codziennej diecie?

Zapotrzebowanie na wapń powinno być zaspokajane w diecie. Suplementację tego składnika stosuje się tylko w uzasadnionych przypadkach – jeśli lekarz ją zaleci.
Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia dla Ciebie i Twojego dziecka, w trakcie ciąży powinnaś spożywać dziennie 3-4 szklanki chudego mleka lub wymiennie inne napoje mleczne (kefir, jogurt) oraz częściowo ser żółty. Chude mleko zalecane jest dlatego, iż tłuszcz mleczny i cholesterol sprzyjają rozwojowi miażdżycy tętnic. Z tych samych powodów nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości serów, które poza tłuszczem zawierają też duże ilości soli. 
Wapń jest obecny również w niektórych wodach mineralnych, zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły, owocach i produktach zbożowych oraz migdałach.
Warto pamiętać, że wapń jest najlepiej przyswajalny w towarzystwie witaminy D, którą w ciąży należy suplementować. 
Zobacz również artykuł: Suplementacja witaminy D w ciąży.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń realizuje: