Spis treści
Wapń odgrywa także ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a odpowiednia ilość tego składnika w diecie może zapobiegać występowaniu nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu.
Zapotrzebowanie na wapń powinno być zaspokajane w diecie. Suplementację tego składnika stosuje się tylko w uzasadnionych przypadkach – jeśli lekarz ją zaleci.
Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia dla Ciebie i Twojego dziecka, w trakcie ciąży powinnaś spożywać dziennie 3-4 szklanki chudego mleka lub wymiennie inne napoje mleczne (kefir, jogurt) oraz częściowo ser żółty. Chude mleko zalecane jest dlatego, iż tłuszcz mleczny i cholesterol sprzyjają rozwojowi miażdżycy tętnic. Z tych samych powodów nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości serów, które poza tłuszczem zawierają też duże ilości soli.
Wapń jest obecny również w niektórych wodach mineralnych, zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły, owocach i produktach zbożowych oraz migdałach.
Warto pamiętać, że wapń jest najlepiej przyswajalny w towarzystwie witaminy D, którą w ciąży należy suplementować.
Zobacz również artykuł: Suplementacja witaminy D w ciąży.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń realizuje: