Skip to main content

Dlaczego warzywa są takie ważne?

Dlaczego warzywa są takie ważne?

W diecie dziecka po 1. roku życia powinno pojawić się około 5 porcji warzyw każdego dnia. Produkty te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Dlatego też stanowią niezbędny składnik codziennej diety.

Ochrona przed chorobami
Spożywanie dużej ilości warzyw może chronić przed groźnymi chorobami. Badania1 Von Ruesten at all. Diet and risk of chronic diseases: results from the first 8 years of follow-up in the EPIC-Potsdam study. Eur J Clin Nutr 2013; 67(4):412-9. pokazują, że wysokie spożycie warzyw obniża ryzyko wystąpienia takich chorób jak nowotwory, zawał serca i choroby sercowo-naczyniowe. Duża ilość warzyw w diecie pomaga obniżyć ilość spożywanych kalorii i jest bezpośrednio skorelowana z niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI). 
Niska kaloryczność tych produktów spożywczych, ich ogromny potencjał antyoksydacyjny oraz wysoka zawartość błonnika sprawiają, iż warzywa stanowią prawdziwą tarczę ochronną przeciw rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Dzięki nim możemy każdego dnia wzmacniać i bronić nasz organizm. 

Światowa Organizacja Zdrowia określa niskie spożycie warzyw i owoców jako jeden z czynników ryzyka rozwoju chorób serca oraz nowotworów2WHO. Global health risk, Mortality and burden of disease attributable to selected major risk. 2009.. Dzienne spożycie powyżej 200 g warzyw i owoców znacznie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca na skutek wdychania powietrza zanieczyszczonego spalinami samochodowymi w miejscach, gdzie ryzyko to jest podwyższone3Raaschou-Nielsen O. at all. Traffic air pollution and mortality from cardiovascular disease and all causes: Danish cohort study. Envirinmental Health 2012; 11:60..

Sezonowe i mrożone
Najlepiej spożywać warzywa sezonowe, a zimą sięgać po mrożonki. W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć zarówno surowe warzywa, jak i gotowane na parze lub w małej ilości wody, co pozwala zachować większą ilość składników odżywczych niż inne metody obróbki cieplnej.
Przyzwyczajenie małego dziecka do smaku warzyw oraz znaczącej ich obecności w codziennym jadłospisie to inwestycja w jego zdrowie. Ważny jest również przykład, który dają rodzice. Dlatego troszcząc się o zdrowie malucha, warto przy okazji zadbać o swoje zdrowie – właśnie z pomocą warzyw.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Von Ruesten at all. Diet and risk of chronic diseases: results from the first 8 years of follow-up in the EPIC-Potsdam study. Eur J Clin Nutr 2013; 67(4):412-9.
  • 2
    WHO. Global health risk, Mortality and burden of disease attributable to selected major risk. 2009.
  • 3
    Raaschou-Nielsen O. at all. Traffic air pollution and mortality from cardiovascular disease and all causes: Danish cohort study. Envirinmental Health 2012; 11:60.