Najczęstsze alergeny pokarmowe
W krajach rozwiniętych coraz częściej odnotowuje się nadwrażliwość na pokarmy. Nadwrażliwość na pokarm to niepożądana reakcja organizmu na składnik pokarmowy, który u osób zdrowych nie wywołuje takiej reakcji. Może być alergiczna, czyli taka, która angażuje układ immunologiczny lub niealergiczna, bazująca na mechanizmach nieimmunologicznych jak nietolerancja pokarmowa . Szacuje się, że na alergie pokarmową choruje do 8% dzieci, zwłaszcza w okresie niemowlęcym i wczesnoszkolnym. Za wystąpienie objawów tej choroby odpowiedzialne są alergeny pokarmowe .
Najczęstsze objawy alergii na pokarm
Objawy alergii pokarmowej u dzieci najczęściej pojawiają się dość szybko co ułatwia diagnostykę tej jednostki chorobowej. Pomimo, że mówi się o alergenach pokarmowych, to objawy nie dotyczą jedynie przewodu pokarmowego. Choroba ta może się objawiać się:
- dolegliwościami układu pokarmowego, czyli wymiotami, biegunką, wzdęciami, co niektórzy mogą zdiagnozować błędnie jako kolkę niemowlęcą. Odchodzi się od stwierdzenia, że kolki niemowlęce są czymś występującym naturalnie i objawem typowym dla dzieci w wieku niemowlęcym. Mogą być pierwszym objawem alergii na pokarm.
- dolegliwościami skórnymi. Objawy skórne w alergii nie są charakterystyczne i mogą przyjmować wiele postaci. Do objawów uczulenia skóry można zaliczyć atopowe zapalenie skóry, wysypki alergiczne, pokrzywkę, obrzęk naczynioworuchowy, świąd, wypryski kontaktowe i inne postaci.
- problemami układu oddechowego. Objawem alergii może być zarówno katar jak i kaszel (często nasilający się w nocy, napadowy i suchy)
- zapaleniem spojówek, łzawieniem lub pieczeniem oczu
- w niektórych sytuacjach nawet zagrażającym życiu wstrząsu anafilaktycznego.
Należy pamiętać, że wszystkie objawy należy zawsze konsultować z lekarzem specjalistą.
Najczęstsze alergeny pokarmowe
- Alergia na białka mleka krowiego – to najczęstsze alergeny u dzieci powodujące alergie pokarmowe. Do białek mleka krowiego zaliczamy kazeinę oraz białka serwatkowe. U dzieci z rozpoznaną alergią na białka mleka krowiego niekiedy występują reakcje krzyżowe z produktami mięsnymi jak wołowina i cielęcina, dlatego tak istotna jest dokładna diagnostyka przez lekarza. Te alergeny najczęściej uczulają dzieci, ale jednocześnie odnotowuje się znaczny odsetek „wyrastania” z alergii pokarmowych w tej grupie.
- Alergia na jaja kurze – ten produkt jest drugim co do częstości występowania alergii pokarmowej u dzieci. Znaczna część maluchów toleruje lepiej jaja poddane gotowaniu lub pieczeniu niż w surowej postaci. Podobnie jak w przypadku alergii na białka mleka krowiego, tolerancję na alergeny jaja również nabywa się u większości dzieci z wiekiem.
- Alergia na ryby, mięczaki i skorupiaki – białka ryb i owoców morza są niezwykle silnymi alergenami i nawet śladowa ilość jest w stanie wywołać niebezpieczną reakcję organizmu tzn. reakcję anafilaktyczną. Alergie tego rodzaju występują częściej u dorosłych niż u dzieci, jednak badania wykazują, a odsetek dzieci, u którch udaje się nabyć tolerancję na te alergeny jest niewielki. Oznacza to, że ten rodzaj alergii u większości chorych pozostaje na całe życie.
- Alergia na pszenicę – białka pszenicy najczęściej uczulają ze wszystkich zbóż. Ta alergia dotyczy w dużej mierze dzieci powyżej 3 roku życia jak również dorosłych.Tolerancję na białka pszenicy rozwija nawet 96% dzieci do 16 roku życia.
- Alergia na soje – alergia na białka soi nie występuje często u zdrowych dzieci. U dzieci z alergią na białka mleka krowiego odnotowuje się większy odsetek uczulenia na soję, dlatego w żywieniu niemowląt nie powinno się stosować mieszanek sojowych.
- Alergia na orzechy ziemne i inne orzechy – alergeny orzechów arachidowych, podobnie jak ryb i owoców morza, są niekiedy silnymi alergenami. Reakcje alergiczne występują zarówno u dorosłych jak i u dzieci, a wyrastanie z alergii jest również sporadyczne.
Inne alergeny pokarmowe, które mogą uczulać dzieci to między innymi owoce cytrusowe, seler, marchew, jabłko, brzoskwinia i inne produkty. Badania wykazują, że uczulenie na cytrusy charakteryzuje znaczący odsetek u pacjentów z rozpoznaną alergią pokarmową. Alergeny cytrusów mogą być przyczyną zarówno alergii kontaktowej, wziewnej i pokarmowej. Alergeny te występują w produktach spożywczych, ale bardzo często również w produktach perfumowanych jak balsamy do ciała, wody toaletowe lub odświeżacze do powietrza, dlatego warto podkreślać znaczenie odpowiedniej diagnostyki u lekarzy specjalistów.
Jak wyeliminować alergeny pokarmowe z diety dziecka? Czyli prawidłowa dieta a alergia
Zbilansowane żywienie dzieci w okresie 1000 pierwszych dni jest kluczowe dla właściwego rozwoju dziecka i kształtowaniu preferencji żywieniowych. Eliminacja wielu produktów z diety dziecka może doprowadzić do niedoborów żywieniowych - zobacz jakie znaczenie ma mleko w diecie dziecka https://1000dni.pl/1-rok-zycia/rola-mleka-w-diecie-dziecka-po-1-roku-zycia. A co z żywieniem dziecka podczas alergii? Po zdiagnozowaniu alergii należy zastosować dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Dieta eliminacyjna polega na usunięciu alergenu z diety dziecka. W przypadku kobiet karmiących piersią, dietę eliminacyjną musi zastosować również mama. W przypadku cięższych alergii, nawet śladowa ilość alergenu może wywołać ciężkie objawy u dziecka i zaostrzyć jego stan zdrowia, dlatego oprócz zbilansowanego żywienia,należy ze szczególną uwagą czytać wszystkie etykiety produktów spożywczych, wyedukować członków rodziny oraz opiekunów . Kolejną przeszkodą dla rodzica dziecka z alergią pokarmową jest fakt, że alergeny mogą dostawać się nie tylko przez drogę pokarmową, ale także przez drogi oddechowe czy przez kontakt ze skórą. W ciężkich alergiach pokarmowych należy nie tylko stosować dietę eliminacyjną, ale także należy unikać kosmetyków z tymi alergenami, dokładnie wietrzyć pomieszczenia po spożywaniu produktów, na które dziecko jest uczulone oraz szczelnie przechowywać jedzenie dla swoich pociech.