Powrót

Dieta dla kobiet w ciąży

Dieta w ciąży ma duży wpływ na dobry stan zdrowia kobiety oraz prawidłowy rozwój dziecka. Dowiedz się, jakie są główne zasady zdrowego żywienia przyszłej mamy.

Uzupełniaj kwas foliowy. Jego niedobór w pierwszych tygodniach ciąży, a także przed zajściem w ciążę, może spowodować wady cewy nerwowej u płodu. Zaleca się przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie przez trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę i co najmniej przez pierwsze 12 tygodni ciąży. Suplementację kwasu foliowego należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Suplementuj jod (150-200 μg na dobę, wyjątek stanowią kobiety mieszkające nad morzem), żelazo (od 13. tygodnia ciąży powinno to być około 25 mg na dobę) i kwasy DHA (400-600 mg na dzień począwszy od 1. miesiąca ciąży). Suplementację należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Uwzględnij w jadłospisie wszystkie grupy produktów spożywczych. Powinny się w nim znaleźć produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, wędliny, jaja, tłuszcze roślinne.

Spożywaj produkty zbożowe z pełnego przemiału (chleb razowy, płatki owsiane, kasza), zawierają one dwa, a nawet trzy razy więcej składników odżywczych niż wysokoprzetworzone produkty zbożowe. W czasie ciąży to właśnie produkty z pełnego ziarna powinny być podstawą Twojego żywienia.

Pij mleko, kefir lub inne nabiałowe produkty. Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia, bardzo ważnego dla utrzymania prawidłowego rozwoju kości dziecka, a także witamin B2 i B12 oraz białka. Spożywaj produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.

Ważnym elementem diety podczas ciąży jest mięso, drób i ryby. To najlepsze źródło białka, którego teraz bardzo potrzebujesz, oraz doskonałe źródło żelaza. Ryby morskie (jadaj je dwa razy w tygodniu) to pokarm bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na intelektualny rozwój dziecka.

Warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo. Zawierają wtedy najwięcej witamin i składników mineralnych, m.in. witaminę C – która ułatwia wchłanianie żelaza – oraz witaminę E. Zawierają również kwas foliowy oraz błonnik pokarmowy, który wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Szczególnie korzystne jest spożywanie w czasie ciąży m.in. brokułów, brukselki, marchwi, pomidorów oraz natki pietruszki.

Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych i podrobów. Unikaj fast foodów i jedzenia chipsów, lodów i ciast. Zawierają duże ilości niezdrowych tłuszczów oraz cukru i soli, których nadmiar w Twojej diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowie Twoje oraz rozwijającego się dziecka. Ograniczaj ilość soli dodawanej do potraw. Jej nadmierne spożycie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego i może być przyczyną obrzęków.

Nie spożywaj alkoholu i nie pal papierosów. Nawet niewielkie spożycie alkoholu bardzo źle wpływa na rozwój płodu i sprzyja powstawaniu wad rozwojowych. Palenie podczas ciąży zwiększa ryzyko poronienia i może powodować wady rozwojowe. Pij około 2 litrów płynów dziennie, najlepiej w postaci wody mineralnej, ale także zup warzywnych i mleka. Unikaj potraw, których spożycie może być niebezpieczne dla kobiety w ciąży. Należą do nich m.in. surowe mięso i ryby, surowe jaja, niepasteryzowane mleko i sery (np. pleśniowe).

 

Skorzystaj z kalkulatora i sprawdź, ile wapnia jest w Twojej diecie! Wystarczy, że wybierzesz produkty, które spożywasz w ciągu jednego dnia.

buttonybutton_3.png

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.